Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Johnell Smith har bytt sida

Senast Johnell Smith spelade SM-final mötte han Norrköping, som stjärna i Kings. Nu är amerikanen tillbaka. Återigen som en huvudfigur. Fast i Norrköping.

Annons

För tredje gången på fem år möts Södertälje och Norrköping i SM-final. Men många har flyttat på sig. Kings pointguard från det första mötet har blivit coach i Norrköping. Även Johnell Smith har dragit på sig en orange uniform. Stjärnan från Kings slutspelseditioner 2011 och 2012 återvände till Sverige från danska ligan – och har varit Norrköpings främste

kreatör, med 4,5 assister och 10,6 poäng i grundserien.

– Han har betytt mycket med sin rutin och framförallt sitt lugn. Han är så pass rutinerad att han vet vad han ska bidra med. Behövs det försvar så kan han spela försvar i en hel match – och behövs det poäng så sköter han det, säger Norrköpings SBBK-fostrade guard Mario Blazevic.

35 år gammal kan Johnell Smiths erfarenhet bli guld värd för Norrköping. Om axeln håller.

I en match mot Uppsala i februari gick hans högra axel ur led. Vilket dessvärre är armen han skjuter med. Smith missade resten av grundserien och han var praktiskt taget ur spel även under kvartsfinalserien mot Sundsvall. Visst, han gjorde minuter i två matcher, men

i stort sett utan en arm. Även mot Luleå led han av skadan och satte bara ett skott under de fem första matcherna.

– Han hade problem med sin axel, men han spelade försvar och krigade. Det betyder väldigt mycket, säger Mario Blazevic.

Vändningen – och en förvarning till Kings – kom i den avgörande sjätte matchen.

– I vår matchserie såg man att han har problem med skyttet, i alla fall från lång mellandistans. Men i sista matchen gjorde han det mycket bättre. Det såg ut som om han tog sig under resans gång. Han kunde vara aggressiv med bollen och satte ett par från mellandistans också, säger Luleås coach Peter Öqvist.

Smith drog i nio poäng, men fungerade framförallt som en offensiv katalysator med hela 13 assister.

– Han kände väl att axeln kändes stark – och de backade av så att han fick mycket

utrymme. Han attackerade korgen jättebra och hittade Jocke (Kjellbom) och våra skyttar, säger Blazevic.

Assisterna är signifikativa. I Kings var Smith en poängmakare av yppersta klass, med 18,8 i snitt sett över två säsonger. I Norrköping är han inte lika ofta den som avslutar anfallen – men allt oftare den som spelar fram.

– Spelen var lite mer för honom i Kings. Här har vi lite fler alternativ i Jocke och Micke (Lindquist). Nu säger jag inte att han är tredjehandsvalet, men vi har en väldigt bra grund. Han gör det som behövs. Framförallt är han mognare och kanske lite bättre i sina beslut.

Läs mer: LT-Play: Så jobbar Kings coacher inför finalerna

Läs mer: Tusen skott till finalformen

Läs mer: Nytt drama, nytt rekord - njut av det här Södertälje

Läs mer: Final ett på tisdag - här är spelschemat

Silver med Kings – nu i Norrköping

Namn: Johnell Smith.

Ålder: 35 år.

Längd: 188 centimeter.

Position: Shooting guard.

Statistik i Norrköping, grundserien: 25 matcher, 26 minuter, 10,6 poäng, 4,5 assister, 3,2 returer, 1,4 steals, 1,8 turnovers, 50,7 procent på tvåpoängare.

SM-slutspelet: 8 matcher, 15 minuter, 2,3 poäng, 2,3 assister, 1,8 returer, 1,6 turnovers, 0,6 steals. Men bara 21,7 procent på tvåorna, på grund av axelskadan.

En styrka: Bolltrygg. Ligans näst bäste spelfördelare sett till assist per turnover (2,5). Bara Kings Skyler Bowlin (3,0) är bättre.

En svaghet: Skjuter i princip inga treor längre och tar sig till mindre än hälften så många straffkast som under tiden i Kings. Nu 2,0 i snitt jämfört med 4,6 då. Kompenserar med ett bra halvdistansskott från dribbling.