Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Johansson (S): Dags att se över Ebo-lagen

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) öppnar för att ändra Lagen om eget boende (Ebo-lagen).

I söndagens Agenda i SVT sade Johansson att lagen bör prövas från fall till fall.

– Jag skulle vilja se till att vi får ett system där vi kan få bort de sociala effekterna och trångboddheten, ett system där man gör en social prövning och analyserar hur förhållandena ser ut.

Enligt migrationsminister är det önskvärt att Ebo-lagen ses över under den här mandatperioden.

SVT: Men flera kommunalråd har länge krävt en förändring av EBO-lagen. Varför gjorde ni inte någonting åt det här redan när ni tillträdde 2014?

– Vi har regerat i 18 månader. Det har varit 18 månader där vi fått göra en hel del när det gäller migrationspolitiken, vi kan inte lösa alla problem på en och samma gång. Men det här är ett bekymmer på många sätt som vi måste försöka ta oss an under den här mandatperioden, säger Morgan Johansson.

Tidigare har Johansson sagt att regeringen är intresserade av Södertäljepolitikernas Vebo-förslag, något som kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S) välkomnat. Förslaget innebär Värdigt eget boende, där myndigheterna håller koll på boendemiljön.