Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Jätteviktigt att släppa tabun”

Folkhälsomyndigheten ska undersöka svenskarnas sexvanor.– Det är på tiden, menar sexcoachen Disa Mineur.

I torsdags meddelade folkhälsominister Gabriel Wikström (S) att regeringen initierat en undersökning för att studera svenskarnas sexvanor, ett initiativ han fått ta emot kritik för av de som anser att sex och politik inte hör i hop.

Men en som är positiv till undersökningen är den blivande sexcoachen Disa Mineur som LT skrev om i förra veckan.

– Jag kan förstå att folk reagerar, men tycker att det är jätteviktigt att vi vågar släppa tabun och prata om de positiva delarna med sex, säger hon.

Gabriel Wikström skriver i en debattartikel i DN 28 juli att sexualpolitiken inte bara bör handla om problem som våldtäkter och sexuella trakasserier, utan också om det som är lustfyllt med sex.

” ... Hur ska vi kunna förändra attityder, normer och värderingar när så många människor, alltifrån föräldrar och lärare till ledande företrädare, är så uppenbart obekväma med att prata om sex över huvud taget? ...”, skriver ministern.

– Jag blir nästan tårögd, säger Disa Mineur och menar att det är positivt att regeringen vill undersöka hur vår relation till sex påverkar vårt välbefinnande.

Undersökningen resultat presenteras 2019.

Svenskarnas sexvanor undersöks

Folkhälsomyndigheten har fått i uppdrag av regeringen att undersöka svenska folkets sexvanor.

Syftet är enligt folkhälsoministern Gabriel Wikström att ge bättre förutsättningar för ett effektivt folkhälsoarbete och att ge kunskap för att kunna diskutera sex i ett politiskt landska på ett mer positivt och otvunget sätt.

Den senaste studien av svenskarnas sexvanor skedde för 20 år sen.