Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jättebyggen hit och jättebyggen dit

Jag vet inte om Nykvarnsborna har glömt att Nykvarn är ett brukssamhälle och inte en storstad. Kommunen behöver inte fler stolsvärmare utan snarare färre – ett stort kommunhus i centrum borde med andra ord inte vara aktuellt.

Anmäl text- och faktafel

Vad jag har lagt märke till är att personer som jobbar i kommunhus inte ens är på plats, utan lika gärna jobbar hemifrån. Det gör att kommunhuset inte behöver fem våningar utan det räcker med de två de har. Se till att funktioner i samhället fungerar i stället, till exempel snöröjning, tåg och busstrafik.

Att bygga och förtäta vårt brukssamhälle har gått över styr. Att få in så många människor/hus på så liten yta som bara tänkas kan, verkar vara filosofin. Det byggs tre hus på mark, där det var tänkt att finnas två. Det gör att ”brandgator” försvinner. Brinner det hos mig brinner det också hos min granne. Det är inget bra sätt att tänka.

Att bygga högt är en annan fråga och varför mitt i centrum? För många år sedan var diskussionen att öppna upp centrum och få insyn från Centrumvägen. Vad gör man nu? Jo, nu ställer man ett högt hus som en bromskloss som ingen kan se över om man inte har en helikopter eller liknande.

Att ställa ett fem våningar högt hus i centrum eller på gamla IP, är ytterligare att förstöra bilden av ett brukssamhälle. De tillhör de riktigt dåliga förslagen för hur samhället ska förändras. Samhällsbyggare Bengt Andersson behöver tänka om. Gör om och gör rätt.

Normalt sett brukar ett vattentorn stå på den högsta punkten i området – men inte i Nykvarn.

De platser som fanns tillgängliga för höga hus är upptagna av villor. Platser som man kunde ha planerat för höga hus, till exempel fem våningar, var i Bruksparken, som ligger väldigt lågt. De husen som byggdes där når inte ens upp i höjd med Norra Stationsvägen.

Detsamma gäller husen som byggdes på cementgjuteriets mark i Brokvarn. Där finns en hög ås. Den gör att de hus som byggdes intill åsen ser väldigt små och ynkliga ut. Där hade man kunnat tänka sig höga hus intill åsen för att sedan minska antalet våningar ut mot Rudkällavägen och åkermarken mittemot åsen.

Sedan har vi vattentornet. Normalt sett brukar ett vattentorn stå på den högsta punkten i området – men inte i Nykvarn. Här bygger vi på den lägsta platsen vi hitta, i anslutning till Bruksparken och dess låga nivå.

För mig känns allt väldigt bak och fram.

Nykvarnsbo sedan många år

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare