Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Järnvägsförening kan stoppa bergkross

Tankarna på en bergkross i Taxinge ligger fast. – Vi jobbar på precis enligt plan, säger Skanskas Torbjörn Andersson. Men järnvägsföreningen har trumf på hand.

Kritiken mot Skanskas planer på att krossa minst 1,5 miljoner ton berg i Taxinge har varit hård, på samrådsmötet i januari och i många skriftliga inlagor.

Torbjörn Andersson säger att han har förståelse för folks oro över buller, damm och ökad trafik, men att Skanskas planer ligger fast. Avgörande är om bolaget får köpa berg att krossa från bygget av Förbifart Stockholm.

Är det inget annat som kan få er att ändra er?

– Nej, inte som jag ser det i dag. Vi går på enligt plan.

En part i målet är Museiföreningen Östra Södermanlands järnväg, som kör ångloksdragna tåg från Taxinge. Föreningen äger marken där spåret går – ett spår som Skanska måste passera på väg från hamn till kross.

– Krossen kan påverka oss drastiskt. Dels ska verksamheten gå över vår fastighet, dels kan den sätta ner attraktiviteten för hela Taxinge, vilket kan påverka resandet och våra intäkter, säger föreningens Hans Wicklund.

Kan ni säga: Nej, Skanska får inte passera vår mark?

– I princip ja. Det är så. Vi måste ge tillstånd – det måste till en överenskommelse.

Då har ni ett bra förhandlingsläge?

– Ja, det är väl en bra tolkning. Men just nu vill vi inte diskutera, utan avvakta den övriga hanteringen.