Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Järnaborna kämpar för att rädda skogen

Den djupa skogen mellan Kallfors och Norrtuna kan i framtiden bebyggas med bostäder. Något som många Järnabor precis blivit varse. I en protestgrupp på Facebook har drygt 750 personer
anslutit sig för att bevara Järnaskogen.

Järna, med sina 5 500 invånare, är den kommundel som växer mest i Södertälje. För att ge plats åt ännu fler blivande Järnabor har kommunen i sitt förslag till fördjupad översiktsplan tittat på hur kommundelen ska kunna växa.

En del av förslaget innebär att Kallfors byggs samman med Järnas tätort via den skog som i dag är ett populärt rekreationsområde. Men förslaget väcker upprörda och oroliga känslor bland många invånare.

Strax före jul startades en Facebookgrupp för dem som vill rädda Järnaskogen och på kort tid har drygt 750 personer anslutit sig. Järnaborna Daniel Ängmo, Thomas Ericsson, Leonarda Arcidiacono och Sigrid Hedbor är några av eldsjälarna bakom initiativet.

– Den här skogen är väldigt speciell och jag tror den är viktig för väldigt många människor, säger Thomas Ericsson som själv är ute dagligen i det aktuella området.

– Folk flyttar hit för att det finns en sådan här urskog runt hörnet. Jag tror kommunen biter sig själv i svansen om man tar av skogen som är orsaken till att folk flyttar hit, säger Daniel Ängmo och får medhåll av de andra.

Den här kalla januaridagen ligger snötäcket tjockt i skogen. Men bara under tio minuters promenad ges helt olika naturupplevelser. Stråket genom våtmarken är om sensommaren inbäddat i ett täcke av blåbär. Härifrån kommer man snabbt vidare in i den djupare granskogen som i sin tur löper ut i en helt annan miljö.

– Här fanns för över 100 år sedan en gård, och äppelträd, svarta vinbär och syréner finns fortfarande kvar, berättar Leonarda Arcidiacono som också fascineras över att det finns både tranbär och hjortron i skogen.

En liten rastplats och orangeröda märken på träden vittnar om att Sörmlandsleden passerar här. En led som, om den nya planen förverkligas, måste få en ny sträckning.

Allt det här vill gruppen bakom Bevara Järnaskogen bevara som det är i dag och förhoppningen är att fler engagerar sig i frågan. Förutom möjligheten att ansluta sig till den aktuella Facebookgruppen har en namninsamling startats och just nu påbörjas en enkätundersökning för att fånga upp Järnabornas synpunkter.

– Folk blir chockade när vi berättar om det här. Nio av tio som jag har pratat med hade inte ens hört talas om förslaget, säger Sigrid Hedbor.

– Jag vill uppmana alla att läsa förslaget som finns och säga vad de tycker. Och jag vill uppmana politikerna att skjuta upp deadline en månad till så att alla får möjlighet att tycka till om planen, tillägger Thomas.