Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Järnabon Anni Svensson: "Var inte rädd – mitt i allt det mörka finns det godhet och ljus som ger hopp"

Järnabon Anni Svensson arbetar som kommunikatör och ägnar fritiden åt att skriva. Den här helgen hade hon tänkt fira att hon också blivit förläggare och att hennes första e-novell snart ska publiceras.
– Men inget blev som jag tänkt mig. Istället terror mitt ibland oss. Mörker. Ondska. Jag är inte förvånad, inte alls, men sorgsen. Den här helgen viker jag nu i stället åt skrivande om just godhet och ondska, säger hon.

Här nedan följer hennes krönika:

Så har terrorn kommit till vårt land, till vår huvudstad Stockholm. Det många av oss länge har fruktat och anat skulle hända, har hänt. Det är lätt att mitt i det hemska se allt i svart, känna missmod och rädsla. Kanske uppgivenhet inför den ondska som finns i världen och som med denna händelse slagit ned med full kraft mitt ibland oss. Men i allt det mörka ser jag även godhet och ljus som ger mig hopp.

Sverige har blivit annorlunda efter det som hänt. Vi har blivit smärtsamt påminda om att det som händer runt om i världen i form av terror även kan hända här. Vi i det lilla och trygga landet i norr är inte skyddade från ondska. Det som är vardag för många människor i andra länder blev plötsligt verklighet i Sverige.

Attentatet skapade kaos, förvirring och rädsla. Förmodligen är det precis vad som var avsikten, men kaoset varade inte länge. Regering, polis, räddningskår och myndigheter påbörjade omgående ett professionellt och väl inövat arbete. Men det som förundrade mest var att människor stod enade. Rädslan fick inte möjlighet att ta över. Många, många människor som inte alls känner varandra sträckte ut sina händer, visade sympati och handlingskraft för att hjälpa. De erbjöd transporter, öppnade sina hem för främlingar i nöd under hashtagen #openstockholm. En rad fantastiska initiativ för att hjälpa alla de som behövde hjälp kunde följas i sociala medier.

Allt detta visar att det finns både hopp och ljus i sorgen och allt det mörka. När det väl gäller, när det krisar finns människor där för varandra. Vi sluter oss samman och hjälps åt. Det är oerhört fint att se och det bringar hopp och ett försiktigt löfte om en ljusare framtid.

Låt inte ondskan segra. Låt inte det som hänt påverka hur du lever ditt liv. Gå ut, rör dig fritt, lek, spring och lev. Det är när vi blir rädda, tysta och gömmer oss som mörker och ondska kan ta plats och regera. Så länge vi omfamnar livet, varandra, allt det goda och vägrar vika ned oss av hot och rädslor kommer ondskan aldrig att segra. Vi är långt många fler som är goda, vill gott och tillsammans står vi enade och starka. Kampen mot ondska och terror är vår gemensamma kamp.

Mina tankar går till alla drabbade, deras familjer, vänner och anhöriga. All värme, styrka och kärlek till er. Jag må vara dyster, men rädd är jag inte. Först när det goda tystnar och gömmer sig kan ondska och mörker regera. Låt inte det ske. Jaga mörkret och ondskan på flykt. Var inte rädd. Försök att inte vara rädd.