Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Saltå kvarn slutar sälja bröd

Tycker du om Saltå kvarns bröd? Då får du skynda dig till affären om du inte vill åka till deras egna butiker. Leveransen till dagligvaruhandeln måste läggas ner.

Annons
Saltå kvarn

– Det kommer finnas bröd oktober ut, säger Saltå kvarns VD Johan Ununger.

Därefter måste konsumenter bege sig till butiken i Järna eller på söder i Stockholm för att handla bröd från Saltå kvarn. Brödet som säljs där bakas på plats. Bageriet i Bromma som levererar till dagligvaruhandeln måste läggas ner.

– Vår bageriverksamhet har dragits med dålig lönsamhet under många år, vi borde ha lagt ner för många år sedan, säger Johan Ununger.

Han hävdar att det går dåligt för alla små leveransbagerier.

– De konkar i parti och minut, vi har hållit i lite för länge.

De två stora, Pågen och Fazer har köpt upp flera av de mindre, som Lantmännens och Skogaholmslimpor. Johan Ununger förklarar att bagerierna själva måste stå för omkostnaderna vid brödförsäljningen. Butikerna upplåter bara en plats.

– Vi får bara betalt för det som lämnar kassan. När det måste bytas ut och med alla returer blir kostnaderna väldigt höga, säger Johan Ununger.

Som exempel ger han att Pågen bara får fem procent i retur, om tio av 200 limpor inte säljs, medan bara fem limpor kan bli 25 procent för Saltå kvarn, om de levererat 20 stycken.

– Det är en ohållbar verksamhet.

Hela affärsmodellen är dålig för de som levererar bröd till dagligvaruhandeln.

– De tjänar på varje limpa, de riskerar ingenting, säger Johan Ununger.

Därtill kommer att Saltå kvarn som handlar produkter från hela världen har förlorat på att den svenska kronan har fallit mot den amerikanska dollarn.

– Det är inte konsumenten som är problemet. Det kostar för mycket att få brödet att nå konsumenten.

I samband med att Brommabageriet läggs ner har omkring åtta bagare varslats.

– Vi kommer se på sikt vad vi kan göra för omplaceringar. Men det är kompetenta bagare. Jag har full tillförsikt att de får jobb, säger Johan Ununger.

För fem dagar sedan fick de beskedet.

– Det är klart att de inte är glada för det. Men det kommer inte som en överraskning, säger Johan Ununger.

Han beklagar att det ändå måste ske.

– Vi startade som bageri år 1964. Det var inget lätt beslut.

– Det är en slags dödsruna det här. Det är tragiskt.

Samtidigt anställs dock personal i Järna. Saltå kvarn ska bli mer konsumentanpassade. I projektet ”Matlust” satsas det på lin och nya produkter.

– Vi är snart på banan igen. Det är ingen ko på isen, men nödvändigt för att företaget inte ska gå helt under isen, säger Johan Ununger.

Annons