Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Östlig pippi lockade flera hundra till Mörkö

För första gången någonsin har landet fått besök av en kaspisk pipare. Och den valde att landa på Mörkö.

Annons
Vilket drag. Bara några timmar efter larmet om att en kaspisk pipare siktats vid Sandasjön på Mörkö hade hundratals ornitologer hunnit till platsen, ett par ända från Växjö.

Vid lunchtid på tisdagen släppte många av landets fågelintresserade allt de hade för händerna. Då gick larmet om att en kaspisk pipare setts i närheten av Sandasjön på Mörkö. Det är första gången någonsin som fågeln siktas i Sverige.

Snabbt fylldes Mörkö av bilar med ornitologer. Längs vägarna och åkerkanterna stod fågelintresserade med handkikare, tubkikare och kameror. Det var ett riktigt ”drag”, som det kallas, i fågelskådarkretsar.

– Det blir säkert mellan 500 och 600 hundra personer i dag, kanske uppåt 1 000, sade Michael Tydén från Ekerö, som var bland de första på plats.

Han berättade att fågeln siktades vid Björneborg i Finland under måndagen och att hela Fågelsverige var beredd på att den kunde dyka upp här någon av de närmaste dagarna.

Även under onsdagen räknar ornitologerna på Mörkö med att många kommer att besöka platsen. Det handlar om alla som ännu inte hunnit fram. Folk var i går på väg från både Norrland och Skåne. Några skåningar rapporteras ha missat sitt flyg och var nu i stället på väg i bil.

När LT lämnar Mörkö fortsätter ornitologer anlända. Många halvspringer. En del med något vilt i blicken. Just nu är fågeln här. Om morgondagen vet man inget.

Kaspisk pipare. Så ser den ut. Fågeln är en hanne med ett vackert rostrött band över bröstet.
”Se upp i Sverige, nu kommer den”, så löd förvarningen från Finland, där fågeln var i måndags. Till höger, Michael Tydén.
Mötet fick vänta. Daniel Eberle och Tobias Ljungquist från Stockholm bara släppte allt och drog – utan ytterkläder.
”En ny art är alltid spännande. I kväll blir det champagne”, säger Lars Davner, som sett 447 av de drygt 500 arter som siktats i Sverige.

Mer läsning

Annons