Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är det 30 år sedan militärförrådet i Järna sprängdes – minns du dramatiken?

En vecka som inleddes med härliga nyheter om en historisk SSK-seger slutade med dramatiken kring en smäll som fick fönster i Järna att spricka. Vi dyker ner i LT:s arkiv och minns en speciell vecka i november – för 30 år sedan.

Annons

Conny Jansson, SSK-trogen hela 1980-talet, nätade när laget tog sin första seger i sudden death.

Den 24 november 1986 skrev LT om den historiska segern som SSK med Conny Jansson i spetsen lyckats med under gångna helgen. Södertäljegänget hade besegrat Brynäs med 3–2 efter övertid hemma i Scaniarinken.

Segern var historisk i och med att det var SSK:s första seger i sudden death.

Det var Conny Jansson som hade avgjort matchen efter att ha lyft upp pucken i nättaket två minuter in på övertidsperioden.

Efter 13 spelade omgångar av elitserien var Södertälje tvåa – en poäng efter Färjestad.

En annan stor nyhet i denna LT var att slutpläderingarna i rättegången mot den så kallade Maskeradligan hade genomförts. Ligan hade gripits efter att ha genomfört flera rån mot butiker och värdetransporter – varav det första mot en Servusbutik i Södertälje. Åklagaren hade yrkat långa fängelsestraff för personerna som var åtalade.

Tidningen presenterade även de nio luciakandidaterna och vinnaren av Södertäljes bidrag till Miss Europa. För den 17-årige vinnaren, Maria Lezis, väntade en Sverigefinal i Stockholm där vinnaren skulle få representera Sverige i EM-finalen.

Barnen var delaktiga i att Hölös brandkår blev kvar. Eleverna på Hölö skola skickade teckningar på brinnande hus till politikerna som i sin tur backade om nedläggningsbeslutet.

På tisdagen fick Hölö- och Mölnboborna glädjebesked om att deltidsbrandkåren i kommundelarna inte skulle läggas ner. Dessutom gladdes Södertäljeungdomarna över att kommunen backat från sitt förslag att lägga ner Rosenlunds fritidsgård, vilket hade varit på tapeten en tid.

Polismästare Anders Nelin pekar ut platsen där förrådet låg och området som skulle spärras av för minröjning.

Den 27 november fick läsarna av LT veta vad det var som small utanför Järna vid lunchtid den 12 november. Det var ett militärförråd som hade sprängts i luften och hur det hade hänt var till början ett mysterium.

– Sabotage är en möjlig teori. Förrådet kan inte explodera av sig själv, sa Claes Holmgren, stabschef för Stockholms försvarsområde.

Polis Mikael Olsson var först på plats med sin kollega, men de båda fick fly från platsen.

Poliserna Mi­ka­el Ols­son och Hans Olofsson var på plats vid väg 57 och kon­trol­le­rade tra­fi­ken när det small.

– Först såg jag en enorm rök­svamp skju­ta upp i luf­ten. Det var som ef­ter en atom­bomb. Sedan kom då­net och tryck­vå­gen, be­rät­tade Mi­ka­el Ols­son och fort­sat­te:

– Tryckvågen kän­des som nå­gon sla­git till med knyt­nä­ven så hårt han or­kat.

Po­li­ser­na sat­te fart i rikt­ning mot Möln­bo för att lo­ka­li­se­ra ex­plo­sions­plat­sen. Det gick snabbt upp för po­li­ser­na att det mås­te va­rit ammunitionsförrådet en halv­mil syd­väst om Järna som smällt. Men när de sväng­de upp på den lil­la skogs­vä­gen fick de snabbt köra tillbaka med full fart.

– Det ex­plo­de­ra­de när vi kom upp. Se­dan kom ex­plo­sio­ner hela ti­den, be­rät­ta­de Mi­ka­el Olsson som vid tid­punk­ten i stäl­let hjäl­pte till att spär­ra av väg 57.

Skyltfönstret hos Blomsterhandeln i Järna centrum gick sönder av tryckvågen.

Explosionen hördes väl i Järna med omnejd och LT var ute och pratade med vittnen som berättade om hur skyltfönster hade gått sönder av tryckvågen och hur alla blivit vettskrämda och sprungit ut på gatorna för att lokalisera var smällarna kom ifrån.

Börje Norell var i närheten med sitt flygplan och tog flygfoton på området.

Börje Norell, flygplanslärare, var ovanför platsen med sitt flygplan när explosionen hände och bara någon minut ifrån händelsens centrum.

– Hade vi varit närmare hade vi inte haft en chans. Det hade bara blivit skrot kvar av vårt lilla Cessna-plan, sa Börje Norell som hade en elev vid spakarna vi tidpunkten för smällen.

Polisen bad Börje att stanna kvar på platsen så att de lättare skulle hitta och under tiden passade han på att fotografera området från luften.

– Det var en helt otrolig syn. Allt var rensopat. Runt den 300 meter breda kratern brann det överallt.

Följande dagar skrev LT mycket om händelsen. Bland annat om att polisen funnit bevis på att någon eller några hade sprängt förrådet och att röjningsarbetet spåddes ta flera månader samt att hävningen av avspärrningen skulle ligga kvar flera år.

I dag är det känt att den så kallade Järnaligan låg bakom sprängningen. Ligan hade först gjort inbrott i förrådet och därefter sprängt det för att undanröja bevis. Den bråkdel vapen som ligan stal gömde de i en stuga en kilometer därifrån.

Annons