Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blandade känslor på Nibble gård efter domen

Gärningsmännen dömdes till fängelse. Vid Nibble gård möttes domen med blandade reaktioner.
- Fängelse löser inga problem, säger lantbrukaren Staffan Aresund.

Annons
Tragiken är lika stor för de dömda, tycker Jostein Hertwig, John Gerhard och Lucas den Herder som ser fram emot att försäkringsbolaget ska ge klartecken för att bygga upp Nibble gård igen.

Det enda brott där liv gick till spillo var den stora ladugårdsbranden på Nibble gård. De som drabbats hårdast av pyromanligans härjningar är utan tvekan lantbrukarna på gården, Lucas den Herder och Staffan Aresund. Deras reaktion på att mordbrännarna dömdes till långa fängelsestraff är blandad.

– Det löser inga problem. Det enda det löser är att de inte kan hitta på nya brott under tiden de sitter i fängelse. All fängelsevistelse är destruktiv, säger Staffan Aresund, med sorg i blicken.

– Om det räknas som stränga straff är det rätt ur ett allmänt preventivt syfte. Men det som hänt här går inte att mäta på det sättet, i antal år i fängelse, säger Jostein Hertwig ordförande i Nibblestiftelsen, som äger Nibble gård.

Att domen nu har fallit är inget de närvarande fäster särskilt stor vikt vid.

– Känslomässigt är det redan klart för oss, säger John Gerhard, rektor för Järna Naturbruksgymnasium.

– Vi har förtroende för det svenska rättssystemet. De har gått igenom allt och kommit fram till en dom. Fängelsestraff är en av de möjligheter som finns, sedan kan man ju hoppas att de får komma ut i någon form av samhällstjänst och vara med och bygga upp något, säger Jostein Hertwig.

Det råder ingen bitter hämndstämning i kvartetten. 18-åringen som dömdes till rättspsykiatrisk vård är en tidigare elev på skolan. Han var den som anlade branden i häststallet på skolan, viket kom som en total överraskning för samtliga fyra, som alla haft nära kontakt med honom.

Är ni besvikna på honom?

– Besviken kan man inte vara, då har man valt fel jobb. Jobbar man med ungdomar ska man inte förvänta sig någon tacksamhet eller bli besviken. Vi får hoppas att han får den hjälp han behöver, säger John Gerhard.

– På en nivå tycker man synd om människorna, tragiken är lika stor för dem som för oss, säger Jostein Hertwig.

I väntan på klartecken från försäkringsbolaget står den uppröjda ladugårdsplanen tom.

– Nu vill vi bara att det ska bli klart så att vi kan gå vidare och bygga upp gården igen, säger Jostein Hertwig.

– Ja vi vill få kor som är så stora att vi kan mjölka igen, säger Lucas den Herder med ett leende.

Annons