Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Befängt att ha vinstintresse”

Nu ska det bli tydligt: Det finns två olika sätt att tänka när det gäller ekonomiska vinster inom friskolor.
– Att ha en baktanke om att tjäna pengar är befängt, säger Patrik Waldenström.

Annons
På fredag skapas Idéburna skolors riksförbund som ett alternativ till Friskolornas riksförbund för alla icke vinstdrivande friskolor. Det troliga är att Järnabon Patrik Waldenström, vd på Vackstanäsgymnasiet, väljs till ordförande.

I dag skapas Idéburna skolors riksförbund, en organisation för friskolor som inte delar ut vinst till ägarna.

Föreningen Idéburen skola finns redan, men ombildas nu med syftet att bli ett reellt alternativ till Friskolornas riksförbund. Samtidigt blir händelsen ett inlägg i den ständiga debatten om vinster i välfärden – vård, skola, omsorg.

Poängen är att visa att friskolorna inte är en homogen grupp och att det finns olika sätt att se på vinster.

– Vi vill vara väldigt tydliga med att det finns skolor som arbetar utan att dela ut vinst, säger Patrik Waldenström, ordförande för Idéburen skola och vd för Vackstanäsgymnasiet som ligger på landet mellan Södertälje och Nykvarn.

Vackstanäs är en friskola som drivs av en stiftelse.

– Det är viktigt för oss som har den här inriktningen att föra fram den, eftersom det finns en stor skepsis mot friskolor. Vi förbättrar friskolornas rykte, medan de vinstdrivande sänker vårt rykte. Det känns tråkigt, säger Patrik Waldenström.

Så här ser han på uppdelningen: Många vinstutdelande friskolor, inte minst de som ägs av riskkapitalbolag, ser pengar som något man tjänar. Friskolorna utan vinstintresse ser pengar som något man använder för att göra verksamheten bättre.

– Vinstdrivande friskolor har ofta färre lärare, sämre utbildade lärare, ibland inga gymnastikhallar. För våra medlemmar är det inga problem med bra matsalar och idrottshallar eftersom pengarna räcker till det.

Men visst finns det bra vinstdrivande skolor, konstaterar Patrik Waldenström.

– De flesta elever är nöjda, men skolorna skulle bli än bättre om de inte delade ut vinst till ägarna.

I dag på förmiddagen håller Idéburen skola ett seminarium i riksdagen med många skolor och flera riksdagsledamöter på plats.

På eftermiddagen skapas riksförbundet, vars mål är att bli en självklar remissinstans, vara en alternativ röst i debatten – och locka över medlemmar från Friskolornas riksförbund.

Cecilia Nykvist är vd för Friskolornas riksförbund.

– Vår styrka är att vi har alla typer av skolor hos oss, små och stora, ideella och vinstdrivande. För oavsett typ är det samma frågor de ställs inför, som hur man behandlas i förhållande till kommunala skolor, säger hon.

Cecilia Nykvist håller inte med om att en skola utan vinstintresse blir bättre.

– Nej, det finns väldigt bra friskolor som är vinstdrivande. De flesta aktiebolagsskolor återinvesterar sina vinster och de har ofta bättre buffert än ideella skolor.

Patrik Waldenström

Mer läsning

Annons