Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Järna lyfts i länet som område att satsa på

Järna ska prioriteras när det gäller bebyggelse, kollektivtrafik och offentlig service. Det framgår av en ny landsbygdsstrategi som landstinget arbetar på.

Landstinget arbetar just nu med att ta fram ett antal så kallade noder i länet, platser som ska prioriteras i framtida utveckling. Genom att satsa på bebyggelse, kollektivtrafik och offentlig service är förhoppningen att det ska leda till ett ökat näringsliv och ett levande lokalsamhälle.

– Med Järna som en så kallad nod kan landstinget, kommunen och näringslivet planera mer hållbart. Att hela regionen ska leva är en självklarhet, då behöver vi en livskraftig landsbygd och noderna kan bli betydelsefulla för fler jobb, bostäder och bättre service runt om i länet, säger Gustav Hemming (C), miljö- och regionplaneringslandstingsråd.

I Järna mottas beskedet med glädje.

– Det är väldigt roligt att ta del av ett första utkast och vi känner igen oss i alla de

möjligheter för landsbygden som tas upp, säger Hanna Klingborg (MP), ordförande

i Järna kommundels-nämnd.

– Vi känner också igen oss i ett par av de utmaningar som har identifierats, som exempelvis tillgänglighet och kollektivtrafik men också konflikten mellan värdefull jordbruksmark och ny bebyggelse, säger hon.

Den nya strategin fastställs hösten 2017 och är ett eget dokument, men också en del av regionala utvecklingsplanen, RUFS 2050.