Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Järna centrum blir grönare medan Södertäljes blir gråare

Järna centrum ska göras mer grönt och blomstrande. Det tillför liv och rörelse tycker Järna kommundelsnämnd, som nu ger samhällsbyggnadskontoret i uppdrag att ge den gröna stadsmiljön i Järna centrum ett tydligt lyft. Det låter sympatiskt.

Anmäl text- och faktafel

För Södertälje centrum är budskapet det motsatta. Där sätter man igen varje ledig yta med stenhus och gärna höghus. Orionkullens fina grässlänt raseras med ett sjuvåningshus. Den nya infarten till Kringlangaraget kommer att ta stora delar av parkytan mellan Västra Kanalgatan och kanalen i anspråk. Höghus på McDonald's-tomten och på parkeringen utanför Hebbevillan kommer att sätta Maren i en kulturell skymning. Gamla flickskolan - om den står kvar - kommer också att stängas in av de nya husen.

Som Södertäljebo undrar jag över två saker. Dels hur politikerna i Södertälje kommun kan ha helt olika inriktningar på stadsmiljön - en politik i Järna som tillför grönska, liv och rörelse och en annan i Södertälje stadskärna med en sluten och grå höghusmiljö. Dels hur kommundelsnämnden i Järna kan ha en så mycket klokare syn på stadsmiljön än kommunstyrelsen i Södertälje.

Förtätningen innebär att staden är fastlåst i en struktur som kommer att gälla i generationer.

I Södertälje råder förtätningens förbannelse, det vill säga att så fort man hittar en tom yta ska den bebyggas. Det innebär bland annat en centrummiljö med för få utrymmen för grönytor och de få som finns får svårt att växa på grund av för lite ljusinsläpp.

Förtätningen innebär att staden är fastlåst i en struktur som kommer att gälla i generationer. När politikerna en dag upptäcker att man behöver en skola eller ett kulturhus finns det ingen ledig mark.

I Järna förstår man hur viktig stadsplanering är för kultur- och livsmiljö och människors välbefinnande. Utan en stadsmiljö som anknyter till historien blir snart historien bortglömd. Det enda som lever vidare är historierna om Södertäljepolitikerna som förtätade staden.

Ulf Sarlén

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel