Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämställdhet börjar i skolan

Redan tidigt i skolåldern tvingas pojkar och flickor in i olika könsrelaterade roller.

Detta kan leda till ökad psykisk ohälsa bland unga flickor och sämre skolresultat bland pojkar. Men skolan kan också vara lösningen.

För att möta dessa utmaningar handlar regeringens jämställdhetsarbete bland annat om utbyggd elevhälsa och normkritiskt arbete i skolan.

Tunga nattskift på ålderdomshemmet, sena kvällar på kontoret, lägre lön och hård press att vara den perfekta mamman och hustrun.

Sveriges kvinnor betalar för bristande jämställdhet med sin egen hälsa. Psykisk ohälsa är den enskilt största orsaken till långtidssjukskrivningar bland kvinnor. Mönstret skapas redan i skolåldern, och utvecklingen är oroande.

Fler och fler rapporter vittnar om hur psykiska problem ökar bland unga flickor. Psykisk ohälsa ska behandlas individuellt men förebyggas strukturellt. En viktig uppgift för skolan är därför att bekämpa sådana normer som kväver i stället för att stärka.

Den rektor eller förskolechef som i dag inte arbetar med jämställdhet bryter mot både skollag och läroplan.

Men för att arbetet ska ge resultat krävs riktade satsningar.

En av de prioriterade frågorna i regeringsöverenskommelsen mellan Miljöpartiet och Socialdemokraterna är att motverka och förebygga psykisk ohälsa hos ungdomar.

Därför har regeringen beslutat att satsa 200 miljoner kronor årligen på en förstärkt och utvecklad elevhälsa

Regeringen har även gett Skolverket i uppdrag att ta fram nationella skolutvecklingsprogram för skolans värdegrund.

Det ska leda till ökad trygghet och studiero, motverka diskriminering och kränkande behandling, samt främja jämställdhet och normkritik.

Skolverket har även fått i uppdrag att fortbilda studie- och yrkesvägledare i jämställdhet så att eleverna inte begränsar sig i sitt val av utbildning och jobb utifrån kön eller social och kulturell bakgrund. En viktig fråga som Miljöpartiet länge har drivit länge och som nu blir verklighet.

Skolan har en enorm möjlighet att förändra vårt samhälle till det bättre. Det är där det börjar. När sjukskrivningstalen skjuter i höjden och elevhälsan larmar om ökad psykisk ohälsa hos tjejer kan politiken inte stå tyst och se på.

Det är vårt ansvar att ge skolan de verktyg den behöver för att öka jämställdheten.

jämställdhetspolitisk talesperson

Mats Pertoft (MP)

riksdagsledamot

Janine Alm Ericson (MP)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel