Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämlikhet mellan könen uppmuntras

Årets firande av internationella kvinnodagen som Södertälje kommun ­arrangerar i dag kommer förutom utställningar, föredrag, teater, film och stå upp att innehålla en stor nyhet, nämligen kommunens nyinstiftade pris – Södertäljes jämlikhetspris.

Såväl priset i sig som dess namn ska stå som en symbol i Södertälje för alla människors lika värde och lika rättigheter. Södertäljes jämlikhetspris instiftas i samarbete med Telge AB och Länstidningen i år, på internationella kvinnodagens 100-årsjubileum, och kommer att delas ut för första gången nästa år, 2011. Priset kommer då och hädanefter att tilldelas en person som bor och verkar i kommunen som har bidragit till att synliggöra och stärka likabehandlingen av människor i Södertälje och som därför kan fungera som en förebild för oss alla.

Vi har flera anledningar till att instifta det nya priset då det är ett flertal saker vi vill uppmärksamma på internationella kvinnodagen 2010. Dels vill vi uppmärksamma denna instiftade dags 100-årsjubileum, dels jämställdhetstankens utveckling under dessa år som har skiftat fokus från kvinnocentrerat till jämlikhetscentrerat.

Genom att tala om jämlikhet, snarare än kvinnor, feminism och jämställdhet, kan vi på ett sätt skapa en mer jämställd jämlikhetstanke då fokus inte längre ligger på könen i sig utan på jämlikheten könen emellan. Vi menar att alla, oavsett kön, etnicitet, religion, ålder, funktionshinder och sexuell läggning, är lika värda och därför också ska behandlas lika. Här ingår förstås jämställdhet mellan könen, men också jämlikhet mellan människor från olika kulturer, i olika åldrar och med olika erfarenheter.

Vi vill heller inte enbart fira Södertäljes kvinnor denna dag, utan vi vill fira kvinnors och mäns jämlikhet, lika värde och lika behandling. Vi ser våra medborgare som så mycket mer än bara kvinnor och män, vi ser Södertäljes invånare som unika individer som alla ska respekteras. På så sätt är den internationella kvinnodagen en dag och stadshuset en plats där alla är välkomna, där alla kan mötas och där alla kan bli inspirerade.

Vår strävan att på internationella kvinnodagen fira alla våra medborgares jämlikhet innebär också att vi vill att alla ska delta i de aktiviteter som kommer att äga rum i stadshuset.

I samband med firandet kommer vissa kvinnors utsatta situation att behandlas genom föredrag om hedersmord och den mediala bilden av kvinnor. Samtidigt kommer vi också att bjuda på bland annat föredrag och filmvisning som visar på kvinnors styrka och mod, vilket kan utgöra en inspirationskälla för alla Södertäljebor. Att delta i firandet blir alltså väldigt lärorikt och perspektivberikande, vilket också är något som alla vinner på i vårt kunskapssamhälle.

Dessa kvinnor visar att den egna situationen är påverkbar och att det aldrig är för sent att uppfylla sina drömmar. Ingen kan uppnå full jämlikhet själv, men tillsammans är vi starka och kan göra mycket för att påskynda vår strävan mot den i vårt samhälle. Det är också precis vad vårt nyinstiftade Södertäljes jämlikhetspris ska uttrycka och uppmuntra.

Välkommen till stadshuset för att fira internationella kvinnodagen – jämlikhetens dag.

kommunalråd (S)

Marita Lärnestad,

kommunalråd i opposition (M)

Ulla-Marie Hellenberg,

kommundirektör

Thelma Kimsjö,

tidningschef LT och SP

Susanne Bergström,

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel