Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jakovljevic redo för större roll

I två och en halv säsong har hon tränat – och väntat. Väntat på den stora chansen. Nu är den här, och det är upp till Jelena Jakovljevic att ta den.

När SBBK:s klubbledning väljer att inte värva en ersättare för knäskadade

Anita Ilic signalerar det förtroende för Telges yngre spelare. Som 20-åriga Jelena Jakovljevic.

Sedan Ilics skada tvingade Hanna Bouldwin att stöpa om rotationen har hon fått ytterligare tio minuter på planen. 14 minuter i snitt under de första åtta matcherna ökade till 24 mot Luleå och Sallén. Jakovljevic har också fått fler chanser att skjuta: 14 på två matcher, jämfört med 20 på de första åtta. Och poäng-skörden följer samma kurva: upp från 3,5 till 6.

Hon har fått en större roll, helt enkelt.

– Det känns jättebra. Kul att få chansen. Det är en rolig utmaning för mig och Linnéa (Nilsson). Det blir tufft, men vi är redo för det, säger Jelena Jakovljevic.

I par med Nilsson är det tänkt att Jakovljevic ska avlasta Ellen Åström på bakplan, med att föra upp bollen och sätta upp lagets anfallsspel. För Jakovljevic innebär det en flytt från small forward till shooting guard.

– I Kringlan (i basketettan) spelade jag på nästan alla positioner. I damligan har jag mest varit trea. Fast vi har pratat om att jag ska bli en tvåa. Jag är ju inte så jättelång, säger hon.

Jelena Jakovljevic är fostrad i SBBK, en egen produkt som gått hela vägen från Rams

i SDV till damligan. Och det stora genombrottet på ungdomsnivå fick hon med SM-guldcoachen Jens Tillman. Då gick 95:orna från ”inte så bra” till svenska mästare. Och under Scania Cup blev Jakovljevic MVP.

– Jag gillade honom. Det var under de åren som jag utvecklades som mest, säger hon.

Men för den tidigare ungdomslandslagsspelaren har övergången till seniorspel krävt tålamod. Jakovljevic är inne på tredje säsongen i Telge – och har fått vänta på speltiden. År ett höll hon visserligen mest till i Kringlan, där hon sköt 13,1 poäng i snitt. Men inte heller förra

säsongen blev det mer än nio minuter per ligamatch.

– Jag har haft mycket problem med det. Det har varit tufft. Det är jobbigt att sitta på bänken. Jag vill bidra på planen. Men nu har jag ju chansen.

Trots det känner Jakovljevic att hon har utvecklats, inte minst fysiskt. Och det handlar mycket om att de förut ofta överansträngda knäna smärtar mindre numera.

– Jag har mognat i mitt spel, utvecklats fysiskt och ser spelet annorlunda. Jag har tagit ett enormt kliv från ettan. Mina knän är jättebra. Tidigare har jag inte kunnat göra allt i gymmet, utan fått anpassa övningarna. På plan har jag alltid fått vila någon gång i veckan. Jag har kört med smärta många gånger. Jag är mer fysiskt förberedd nu.

Och redo för ökad speltid?

– Jag hoppas och tror det.