Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jägarnas riksförbund: "Människor far illa när de blir drabbade"

Jägarnas riksförbund i Stockholm kräver skyddsjakt på vargarna i Sjundareviret.– Vi har ett visst ansvar för att de på plats ska känna sig skyddade, säger Yvonne Oward, ordförande.

Jägarnas riksförbund har lämnat en ansökan om skyddsjakt till länsstyrelsen. Distriktsordförande Yvonne Oward önskar att problemet med vargarna hade gått att lösa på något annat sätt men konstaterar att länsstyrelsens försök att skrämma bort vargarna har misslyckats.

– Självklart ska det finnas varg. Vi ska se till att den ska bevaras, men inte så nära ett tättbefolkat område och tamboskap, säger Yvonne Oward.

Hon tycker det är olyckligt, men ofrånkomligt när människor skadas.

– Det är orimligt att näringsidkare som har tamboskap kanske måste avveckla för att skydda sin egendom. Människor far illa när de blir drabbade så, säger Yvonne Oward.

Att så många som 55 får har blivit dödade beror på att vargarna river allt som springer förbi när jaktinstinkten drar i gång. De dödar inte bara de djur som de behöver äta. Dessutom finns det tillräckligt med vild föda för vargarna.

– Det är ett enkelt sätt för dem att ta djur. För det råder ingen brist på villebråd, säger Yvonne Oward.

Jägarnas riksförbund anser att skyddsjakten bör inriktas på hanen. Om honan råkar bli dödad ska de förmodade valparna också avlivas.

– Det känns inte bra, men måste kanske göras, av humanitet, säger Yvonne Oward.

I riksförbundets ansökan framgår också att hanen är onaturligt oskygg och att vargarna inte har någon hög bevarandestatus då forskning tyder på inavel.

I dag träffades också representanter från Lantbrukarnas riksförbund och länsstyrelsen för att diskutera en eventuell skyddsjakt. Mötet drog ut på tiden och LT har under kvällen inte lyckats få någon kommentar om hur det gick.