Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Jag vill inte åka tillbaka till döden”

LT:s gästtyckare Alice Bitar berättar om Södertäljetjejen Fulla Al-Kass Matti, som nu hotas med utvisning.

Hopp och vilja kan driva en människa till framgång på olika sätt beroende på vad man försöker att eftersträva. Varje dag hör man om inspirerande berättelser där människor går genom eld och vatten för att uppnå sitt mål. Det är inspirerande – och det är även modigt. Modet att kunna fullfölja sin plan och tro på att man kommer att lyckas. En inspirerande berättelse som fick upp min uppmärksamhet var berättelsen om en modig och driven ung tjej.

Fulla Al-Kass Matti är en tjej som går i 8A på Wasaskolan. Hon är ivrig, glad, osäker, högljudd, modig och väldigt hoppfull kring livet. Inte många tonåringar skulle klara av att genomföra det hon gjorde och insistera på att träffa statsminister Stefan Löfven (S). Jag bestämde mig för att kontakta hennes mentor Hannan Masud, som är en underbar människa, för att själv höra om denna fantastiska flickas insats. Hon tog sin tid och berättade för mig historien om Fulla.

Med rätt inställning och stort mod lyckades Fulla få Stefan Löfvens uppmärksamhet

Hannan Masud berättar: ”Jag satt med mina kollegor i personalrummet när Fulla knackade på dörren och sa att hon ville få ledigt från skolan för att gå och prata med Stefan Löfven, som var i Södertälje just den dagen. Jag och andra lärare talade om för henne att det är omöjligt för henne att kunna träffa honom, med tanke på att han är väldigt skyddad av sina livvakter. Sedan började hon att gråta och jag tog henne till arbetsrummet där hon berättade för mig varför hon måste träffa Stefan Löfven. Hon måste åka tillbaka till sitt hemland efter att ha bott i Sverige åtta år. Fullas pappa har bott elva år i Sverige med hjälp av arbetstillstånd och hade därmed inte sökt asyl när han flyttade till Sverige. Så nu, efter så många år i Sverige, måste han och hans familj åka tillbaka till Irak eftersom arbetstillståndet inte blir förlängt. Fulla var livrädd och fortsatte upprepa samma mening om och om igen: ”jag vill inte åka tillbaka till döden”.”

Hannan Masud kände viljan i henne och ville verkligen förverkliga denna önskan. Man försökte hjälpa Fulla till ro och planera hur denna träff skulle genomföras. En ros låg på mentorns arbetsbord och de kom därmed på idén att överlämna en ros till Stefan Löfven – som vi alla också vet att en ros förknippas med Socialdemokraterna.

Målet var att Fulla skulle få möjlighet att överlämna rosen trots alla hinder. Med rätt inställning och stort mod lyckades Fulla få Stefan Löfvens uppmärksamhet genom att ge rosen samt att framföra just sitt budskap: ”jag vill inte åka tillbaka till döden…”

Statsministern tog emot den vackra rosen och lyssnade på vad Fulla hade att säga. Trots Löfvens position kan han självklart inte hjälpa Fulla och hennes familj. Men i Fullas värld är han den mäktigaste i Sverige och kan bestämma.

Fulla och hennes familj har fortfarande hopp om att kunna stanna kvar i Sverige och inte åka tillbaka till det mörka livet i Irak. Frågan är fortfarande utan svar, kommer de att förverkliga hoppet och drömmen om ett liv i Sverige?

Jag vill avsluta med att notera att det Fulla har åstadkommit är gudomligt och inspirerande, har man tron nära och hoppet uppe så finns det ingenting som man inte kan lyckas med.

Alice Bitar

► Ladda ner LT:s nyhetsapp gratis till din Iphone här eller till din Android här