Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Jag tror på den lokala journalistikens framtid”

Olov Carlsson, chefredaktör och ansvarig utgivare för Länstidningen, svarar på DN:s påstående om att LT i framtiden kan bli en gratistidning.– Vi har en stabil prenumerationsbas i dag och har aldrig haft högre läsarintäkter, om vi ser till koncernen, att kasta bort de intäkterna är inte aktuellt, jag skulle rent av säga dumt, säger Olov Carlsson.

Är en gratistidning en möjlig framtid för LT?

– Inte i dagsläget. Så länge vi har en stark prenumerationsaffär och kunder som inser att bra journalistik kostar så finns det ingen anledning att bli en gratistidning. Jag är också övertygad om att de allra flesta förstår att uppskatta det vi gör, även om inte alla är prenumeranter. Tvärtom måste vi fortsatt hitta sätt att få betalt för vårt innehåll, både genom en attraktiv annonsmiljö och bra och relevant journalistik, säger Olov Carlsson, chefredaktör och ansvarig utgivare för Länstidningen Södertälje, Norrtelje Tidning samt redaktionell chef för Nynäshamnsposten.

Hur ser du på LT:s framtid?

– Vi vet alla att framtiden för svensk dagspress är kärv, men jag tror på den lokala journalistikens framtid. Jag är övertygad om att Södertäljeborna även framgent kommer att vara intresserade och villiga att betala för kvalificerad journalistik och relevant information om vad som händer i deras närhet. Sedan måste vi och alla andra journalistiska produkter hitta olika sätt att hitta läsarintäkter i print och få betalt även för vår digitala journalistik, men jag är övertygad om att det kommer att gå.

Vad har du för kommentar till DN:s artikel och spekulationerna om MittMedias framtid?

– Jag känner mig trygg i att MittMedias vd Per Bowallius förklarat att det som förelades styrelsen är ett scenario – ett sätt att göra en framtidsbeskrivning – och inte ett beslut. Nu pågår ett strategiarbete i koncernen, det arbetet bedrivs brett med såväl medarbetare som ledning och lokala utgivare, under hösten ska det vara klart. Jag är övertygad om att det inte kommer innebära den drastiska framtid som DN beskriver, säger Olov Carlsson.

Vad skulle det innebära för lokalsamhället om LT skulle försvinna?

– Jag tror inte att vi fullt ut kan förstå konsekvenserna för demokratin och det gemensamma samhällsbygget om inte journalistiken skulle överleva. Vi kan se, både genom forskning och internationella jämförelser, att det höga tidningsläsandet och generellt hög kvalité på journalistiken bidragit till Sveriges höga valdeltagande, starka demokratiska tradition och solidaritetskänsla.

Har DN:s artikel skadat LT och MittMedia?

– Den här typen av spekulationer är aldrig bra, naturligtvis. Men jag tror och hoppas att de kraftiga dementier som kommit från såväl vd, styrelsens ordförande, ägarna och utgivare runt om i landet ändå begränsat skadan.