Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jag saknar viljan och handlingskraften hos politikerna

Den 11 november gick samtliga lokalpolitiker samman i en protest mot landstingets beslut att Hjärt- och kärlcentrum ska upphöra med sin verksamhet den sista mars 2018.

I samma debattartikel ville politikerna att landstingsledningen skulle lyssna på Södertäljebornas oro, frustration och ilska över detta beslut. Och så framfördes funderingar kring om det finns andra konstruktiva lösningar eller kombinationer av lösningar för att Södertäljeborna även fortsatt ska ha en god och tillgänglig sjukvård.

Dessutom framgick att Södertäljes politiker för en dialog med landstinget om den uppkomna situationen.

Nu har det gått en och en halv månad. Vad har hänt?

Så vitt jag vet: Inte et dugg?

Har det gått att påverka landstinget? Har ni verkat för en jämlik sjukvård i länet? Försöker ni ge söderort lika bra hjärtvård som norrort?

Samtidigt undrar jag vad som menas med hälso- och sjukvårdslagens "vård på lika villkor efter behov" – och vem som bär ansvaret att lagen följs.

Enligt hälso- och sjukvårdslagen ska dessutom vården vara jämlik. Det är inte hjärtsjukvården i Stockholms län i dag. Stockholms hjärtsjukvård har utvecklats åt fel håll. Där behoven är störst är resurserna numera minst.

En sjukvård med patienten i centrum kräver en politik för att utöka valfriheten och garantera kvaliteten

Jag saknar vilja och handlingskraft hos våra folkvalda politiker – särskilt hos dem som ska bevaka Södertäljebornas intressen i landstinget. Hur kan de medverka till att Hjärt- och kärlcentrum tvingas upphöra efter 30 års uppskattade verksamhet?

Hjärt- och kärlcentrum behövs i Södertälje därför att vår befolkning är som den är.

Våra politiker, särskilt de som har ansvar i landstinget, har inte engagerat tillräckligt för att förstå konsekvenserna av den upphandling de initierat. Gör om och gör rätt.

Visionen Sjukvården i Stockholms län ska utgå från dig. Inte från myndigheter eller krångliga regelverk. Vården ska finnas där när du behöver den, ges på dina villkor och efter dina behov. En sjukvård med patienten i centrum kräver en politik för att utöka valfriheten och garantera kvaliteten.

Alltså, Södertäljepolitiker, ni har nu ett gyllene tillfälle att lyssna på Södertäljebornas önskan och visa att ni bryr er om vad folket tycker. I vårt upprop samlades på kort tid cirka 10 000 namnunderskrifter för att bibehålla Hjärt- och kärlcentrum.

Dessa 10 000 röster är ett mycket tydligt demokratiskt krav att politikerna måste ändra sig. Om demokratin ska fungera följer politikerna folkviljan och agerar utifrån vad som är bäst för Södertäljeborna.

Bengt Sjögren

patient på Hjärt- och kärlcentrum

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel