Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jag kräver ursäkt från LT:s sida

Tommy Hansson (SD) kritiserar Länstidningens artikelserie om rasism, och får svar från nyhetschef Monika Nilsson Lysell.

LT har publicerat en artikelserie om den så kallade rasismen. Som företrädare för SD i Södertälje har jag grava invändningar mot innehållet i framförallt den första delen som publicerades den 9 juli. Innehållet i fråga är enligt min mening ett ganska typiskt uttryck kampanjjournalistik. ”Här börjar rasisternas resa till riksdagen”. Redan där stängs dörren till alla journalistiska krav på saklighet och opartiskhet. Längs en tidsaxel buntas sedan ”lasermannen” John Ausonius och polismördaren Jackie Arklöv ihop med SD:s inträde i riksdagen och undertecknads i Södertälje fullmäktige. Detta är inte seriös journalistik, LT, det är ren och oförfalskad demagogi.

Jag vågar påstå, att det som i dag vanligen kallas ”rasism” är en teoretisk konstruktion som slängts ihop av den politiska eliten och etablerade massmedier under överinseende av den vänsterextrema stiftelsen Expo, som LT samarbetar med i artikelserien. Det finns dock en verklig rasism också i Sverige 2014. Exempelvis förekommer den inom det nationalsocialistiska SvP, som belystes på ett förtjänstfullt sätt av LT den 15 juli. Denna ”blågula rasism” är dock endast en liten del av rasismen i dagens Sverige, vilken till allra största del är importerad genom utifrån kommande personer vilka tagit med sig sina konflikter och fördomar till sitt nya land. Ett exempel på denna ”importerade rasism” gör sig i dag bred i Malmö, där en hätsk antisemitism lett till att judar numera inte vågar bära judiska symboler utomhus.

Eftersom jag ända sedan jag såg en föreställning av Anne Franks dagbok, har varit en övertygad motståndare till antisemitism och varje annan form av rasism, finner jag det djupt olustigt och även kränkande att avporträtteras som rasist i sällskap av dömda mördare som sker i LT den 9 juli. Jag förväntar mig därför en klar och tydlig ursäkt från LT:s sida!

Tommy Hansson (SD)

ledamot av kommunstyrelsen

Svar : Vi på LT har publicerat en serie artiklar om rasism. SD:s gruppledare Tommy Hansson uppskattar inte innehållet i den första delen.

Hansson kallar LT:s artikelserie för kampanjjournalistik. Uppenbart är det så: LT har tydligt tagit ställning för ett samhälle utan rasism och fördomar. Det gör vi bland annat genom artikelserien i fyra delar om rasism, och genom vår medverkan i nätverket Tillsammans för Södertälje som arbetar för gemenskap och sammanhållning.

Hansson reagerar på rubriken ”Här börjar rasisternas resa till riksdagen”. Jag menar att rubriken är logisk; den hänvisar till bilden från Bevara Sverige Svenskts möte i Södertälje 1980. Personer aktiva i BSS bildade Sverigepartiet och senare Sverigedemokraterna, som 2010 fick 20 mandat i riksdagen.

I övrigt ser jag inga sakliga argument om LT:s publicering som jag kan bemöta. Hansson lägger ut texten om sin egen definition av rasism och hur den inte samstämmer med den som används av politiker, LT och exempelvis Expo. Jag ser inte Hanssons argumentation som en anledning att förändra LT:s och forskarvärdens definition av rasism, som Anna Liljehag förklarade i sin krönika 9/7 som klassificering, rangordning och diskriminering av människor. Monika Nilsson Lysell

nyhetschef och ställföreträdande ansvarig utgivare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel