Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jag kommer göra min sämsta match"

SSK tar emot Västervik i morgon kväll. En speciell match igen för Eric Backman, fostrad i SSK och back i Västervik.– Det blir mycket nervositet som vanligt av att spela i Scaniarinken, säger han inför onsdagens match.

Förra säsongen, i kvalserien, var Eric Backman, 22, som Västerviksspelare med och besegrade SSK i Axa sports center. Något han själv beklagar än i dag.

– Det var vemodigt. Hade SSK vunnit mot oss hade de säkert kunnat hålla sig kvar i allsvenskan. Jag satt ju och följde dem och hoppades att de skulle hålla sig kvar. Men så var jag i princip med och spelade ur dem, säger Eric Backman.

Nu är det andra förutsättningar. SSK och Västervik ligger sida vid sida i allettan. Och Backman är återigen hemma i Södertälje för att besegra sin moderklubb, som han har starka känslor för.

– Det var mer vemodigt då, i kvalserien. Men jag kommer troligtvis att göra min sämsta match mot SSK. Förra gången vi mötte SSK sa tränaren åt mig att ”spela ishockey”, han tyckte att jag var lite överallt och gillade inte det, säger Backman.

En annan före detta SSK-back är Oskar Drugge, 23. Drugge spelade en säsong i SSK:s juniorlag och var med i A-laget vid två tillfällen i hockeyallsvenskan. Han är en av Västerviks viktigaste spelare i powerplay.

– Det blir nog en häftig match mellan två anfallsglada lag. Det är väl de två bästa division 1-lagen. Hoppas det kommer mycket folk, Västervik är värda 3 500, säger han med ett litet skratt.

–Offensiven är vårt adelsmärke, vi kommer till många avslut och det brukar smälla när vi får chansen. Samtidigt släpper vi inte till så mycket, säger Drugge, som gjort nästan en poäng per match den här säsongen, inklusive allettan.

Västervik har som uttalat mål att gå till playoff, det vill säga nå topp fem i allettan. Men de flesta spelarna vill högre, säger Drugge:

–Det finns ju ingen i laget som inte vill mer än så. Att vinna allettan vore ju väldigt bra såklart, vi vill ju till kvalserien och att gå via ett playoff är ganska ovisst eftersom det är bäst av tre matcher, om det vill sig illa kan man åka ur där även om man är det bättre laget, säger Drugge.

Eric Backman har inte en lika offensiv roll i Västervik som Oskar Drugge, utan används till spel i fem mot fem och när laget ska döda utvisningar.

Både Backman och Drugge var aktuella för SSK inför säsongen, men det blev ingen återkomst då. Bland annat för att Västervik låg före SSK i lagbygget. Att särskilt Eric Backman drömmer om att spela för SSK är ingen hemlighet.

–Verkligen, men det är ju inte bara att bryta upp och flytta dit. Det måste ju vara bra för mig också, säger han.

Men givetvis ska det bli kul att spela hemma i Södertälje, tycker han.

–Ja, såklart. Och det blir nog en rolig match. Jag såg sista perioden mellan SSK och Troja. Det blir nog lite öppnare spel mot oss än vad det var mot Troja, som spelar ganska tajt, säger Backman.