Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Jag förstår inte varför vi är åtalade”

Några av de som åtalas i Kyrkorhärvan är så kallade Fas 3:are. – Vi får lika mycket pengar när vi sitter här i rätten som om vi vore hos en arbetsgivare. Ska de åtala oss för det också, undrar en av dem. (UPPDATERAD LÖRDAG 15.00)

De båda kvinnorna sitter och tar en kaffe utanför tingssalen efter rättegångsdagens slut.

De är båda i 50-årsåldern från Södertälje och är Fas 3-are.

De har svårt att förstå varför de åtalats över huvud taget. Till skillnad mot för lönebidragsanställda, som har mer av en vanlig prestationsbunden anställning där frånvaro leder till löneavdrag, så får Fas 3-arna samma summa varje månad oavsett om de är hemma eller hos en arbetsgivare.

– Vi får lika mycket pengar av att sitta här i rätten också. Ska vi åtalas för det? Men åklagaren har dragit oss Fas 3-are över samma kamm som de lönebidragsanställda.

Av de 14 stödpersonerna som står åtalade är 3-4 Fas 3-are. De berättar att de slängts runt på en massa föreningar i flera års tid.

– Helt värdelöst. Det var bara på ett ställe det var bra, men där fick vi bara vara kvar i två år, säger hon.

Nästa förening blev hos Halef Halef i Hallunda. Åklagarna menar att de inte varit närvarande i enlighet med överenskommelsen, men att de har undertecknat dokument som Halef skickat till AF som gett föreningen pengar.

– Arbetsförmedlingen sa till oss att vara på plats enligt vad anordnaren säger. Vi var där 3 dagar i veckan, inte många färre dagar än på andra ställen, så ingen större skillnad för oss. Det är Halef som skrivit papperna, vi har ingen aning om vad han gjort eller inte gjort.

I dag är en av dem hemma, den andra har placerats på en kurs.

– Men vi får samma belopp ändå, säger de och skrattar.