Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jag blev rörd till tårar"

Seyfo är att betrakta som ett folkmord. Det beslutade riksdagen på torsdagen efter en lång debatt, och en nervös votering. Med en rösts skillnad erkänner nu Sveriges riksdag att det handlade om ett folkmord i Turkiet 1915.

– Jag blev rörd till tårar när beslutet kom, sa Yilmaz Kerimo (S), riksdagsmannen från Södertälje med rötter i konflikten i Turkiet, bara någon minut det historiska beslutet.

– Det är nog det roligaste riksdagsbeslut jag varit med om, fortsatte Kerimo.

Han har länge arbetat för att Sverige ska erkänna massakrerna som folkmord, och tillsammans med bland andra Anders Lago lyckades han få ett kongressbeslut om att stödja erkännandet hos Socialdemokraterna i höstas.

– Det var avgörande att vi fick med oss kongressen. Jag hade på känn att det skulle gå vägen i dag eftersom vi kände till att fyra borgerliga skulle rösta emot sina partier.

Uppmärksamheten blev stor, både före, under och efter debatten. Många engagerade var på plats, det var livligt både i debatten och på åhörarläktaren.

Till sist kom beslutet, med röstsiffrorna 131–130 beslutade riksdagen att erkänna massakrerna 1915 i det Ottomanska riket på bland anadra armenier, assyrier/syrianer och kaldéer som folkmord. Därmed gick riksdagen emot regeringens hållning.

Flera busslaster med assyrier/syrianer hade kommit från Södertälje till Stockholm. Men också många från turkiska riksförbundet. Åhörarplatsrna i riksdagen besattes snabbt och många fick vänta utanför.

Dramatiken fanns även i själva kammaren. För även om allianspartierna hade gått samman om att Sverige inte skulle erkänna Seyfo, utan att låta jurister göra det i stället. Många folkpartister och kristdemokrater som tidigare stött oppostionens sida valde att försöka rädda regeringsfriden genom att rösta som moderater och centerpartister.

Centerns talesman i riksdagens utrikesnämnd, Södertäljepolitikern Kerstin Lundgren (C) var överraskad över utgången.

– Det som kom att avgöra var en avhoppad moderat (Göran Thingwall), som inte sagt flaska under hela debatten. Hans röst avgjorde.

– Jag är verkligen inte emot att det erkänns som folkmord, men vår ståndpunkt är att det är jurister, inte politiker som ska avgöra frågan. Sen kan jag glädjas med många från Södertälje i dag, sa Lundgren.

– Men kom ihåg, det här är en regeringsfråga. Det är inte riksdagen utan regeringen som fattar beslut om vad Sverige ska erkänna.

Fotnot: Seyfo betyder svärd och syftar på svärdets år 1915 då uppemot 2,5 miljoner miste livet i massakrer mot de kristna minoriteterna armenier, assyrier/syrianer, kaldéer och pontiska greker.