Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jag behöver ditt stöd, Malmqvist

A M Malmqvist undrar under rubriken ”Gör något Staffan Norberg” den 10 mars hur jag eller övriga kommunalråd tänker agera för att få ett slut på pendel-eländet och förhindra en upprepning nästa vinter.
Det enkla svaret är att det går inte utan din och andras hjälp.

Det handlar om att i första steget stoppa den sanslösa konkurrensutsättning som lett till att stat och landsting för ett antal år sedan skapat ett bolag för spåren och underhållet, ett för tågen, ett tredje för fastigheterna och ett fjärde för godstrafiken.

De arbetar nu oberoende av varandra med en enda uppgift – att minska kostnaderna och dela ut pengar till ägarna. Resultatet blivit kaos när personal som ska hålla snön borta sparats bort, att tågen ska tinas, att drift och underhåll avskaffats och när samordningen mellan dessa försvunnit.

Det du kan göra är att först och främst rösta på partier som tar bort de värsta avarterna i konkurrensutsättningen och i stället kräver samordning och att resurser anslås till drift och underhåll. Endast så kan systemet klara en vinter.

Det finns bara ett parti som ifrågasatte detta när det begav sig, men kanske har eftertankens kranka blekhet gjort att några nu ändrat sig.

När det finns en majoritet för den självklara, men gamla, insikten att satsa pengar på drift och underhåll så kommer förutsättningarna att klara en vinter att bli mycket bättre. Men definitivt löfte kan jag inte ge, då nedrustningen nu pågått i många år, tyvärr även under socialdemokratiskt styre i riksdag och landsting.

Det som vi i kommunen nu försöker hantera är hur vi Södertäljebor ska kunna få bra och snabba bussförbindelser till Östertälje station när SL och Banverket om något år under 14 månader ska stänga av all tågtrafik till centrum när dubbelspåret ska byggas.

Det är redan i dag kaotiskt nog på den överfulla parkeringsplatsen vid Östertälje. Därför måste vi som upplevt vinterkaoset rösta på dem som vill satsa på underhåll av spåren och samarbete i stället för avkastningskrav och uppstyckning.

Kommunalråd (V)

Staffan Norberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel