Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag är trött på spelreklamen

Annons
Reklambudskap från olika spelbolag på nätet.

Det går inte längre att titta i tidningarnas appar eller hemsidor. Spelbolagens reklam har formidabelt exploderat. I dag vräker de ut reklam i tv, appar och hemsidor. Det talas ingenting om hur lätt det är att bli beroende och fastna i speljättarnas nät av lockelser, fria spel, rabatter och bonusar.

Det här vet jag med egen erfarenhet och spelberoende under lång tid. En del företag säger sig ta ett ansvar genom någon form av spelkontroll. Dock fungerar det endast om spelaren själv anmäler sig för den tjänsten. Det är ingen som kontrollerar om man verkligen har råd att spela. Man lägger hela ansvaret på individerna.

Läs Tomas Karlsson: Bra att spelmissbruk tas på större allvar

Självklart har man själv ett eget ansvar för sitt spelande. Men när spelandet inte längre går att kontrollera och man är fast i ett spelberoende, är den dåliga spiralen ett faktum. Det leder lätt till, lögner, familjetragedi, kriminalitet – och även självmord.

När kommer beslutsfattarna att ta tag i spelmarknaden? Vi står inför ett val. Inget parti i Sverige vill väl medverka till spelbranschens vinster. Dessa bidrar inte till samhället på något sätt.

Förslag om en ny spellag är ute på remiss sedan december 2017. Den omfattar licensiering av spelbolag, registrering av spelarna, full transparens av spelkonton, måttlighet vad det gäller marknadsföring samt omsorgsplikt mot spelarna.

Den förväntas träda i kraft 2019. Ingen skriver om detta, endast branschmedierna som har egna intressen i spelbolagen och är oroliga.

Förbjud spelreklam – nu.

Medlem i Spelberoendes förening Stockholm

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons