Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ja, Miljöpartiet behövs mer än någonsin

I våras uttalade sig FN:s generalsekreterare António Guterres om Sveriges klimatpolitik som ett ”fantastiskt exempel” som fler länder borde lära av. Sverige har både höga ambitioner och politiska reformer som minskar utsläppen. Att Miljöpartiet sitter i regeringen har betydelse. I ett inlägg ifrågasätter Ulf Sarlén behovet av Miljöpartiet (LT, 5 september) som politisk kraft, för att ”alla partier är införstådda med miljöproblemen”.

Vi välkomnar att andra partier har förslag om klimat och miljö. Det är dock naivt att tro att andra partier skulle driva miljö- och klimatfrågor med samma kompetens och kraft som Miljöpartiet. Vid ett regeringsskifte riskerar miljöbudgeten att skäras ner med en tredjedel.

Vi konstaterar också att de tre största partierna i Södertälje inte tar upp klimat och miljö bland sina prioriterade valfrågor.

Denna extremt torra och heta sommar visade vad klimatförändringarna kan innebära. Då var Miljöpartiets valaffischer redan tryckta: Nu – klimatet kan inte vänta. Utan Miljöpartiet kan vi räkna med att dessa frågor flyttas ned på dagordningen lika snabbt som höstkylan infinner sig.

Vi konstaterar också att de tre största partierna i Södertälje inte tar upp klimat och miljö bland sina prioriterade valfrågor. Miljöpartiet vill agera på lokal nivå för att minska utsläppen och göra Södertälje fossilfritt. Vi vill att det ska vara lätt att göra rätt, och att Södertälje ska gå före. Bland annat vill vi göra Södertälje till en cykelkommun och att Södertälje ska vara en nod för hållbar livsmedelsutveckling i Sverige – på så sätt kan vi sprida en ny matkultur, i samklang med miljön och med mindre klimatpåverkan.

På söndag avgör vi tillsammans hur Sverige och Södertälje ska styras de närmaste fyra åren. Miljöpartiet behövs. Vi vill ta ansvar för ett land och en kommun som vi med stolthet kan lämna över till kommande generationer.

Hanna Klingborg (MP)

Lars Greger (MP)

toppkandidater i kommunfullmäktigevalet i Södertälje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel