Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ja, jag är besatt av juridiken

Annons

"Fredrik Thorslund är uteslutande och helt och hållet upptagen med att se vad juridiken står för". Det menar Anders Hammarlind i sitt debattsvar till min artikel ”Politisk ärelystnad skapar juridiska fuskbyggen”.

Och jag erkänner: jag är helt och hållet upptagen med att se vad juridiken står för. Ty vi lever i en konstitutionell demokrati, där beslut fattas via juridiken – lagstiftning utformas och beslutas parlamentariskt inom givna konstitutionella ramar. Och respekterar man inte dessa konstitutionella ramar – som principen om lagstyre, rättskällehierarkin och beredningskravet – så finns det heller ingen garant för att nya makthavare kommer att göra det. Vill det sig illa har den nya makthavaren en mindre human-liberal agenda än den jag förespråkar.

Så vänds vår försumlighet emot oss, och de rättigheter vi tar för givet sätts på spel – asylrätten, yttrandefriheten eller föreningsfriheten. Och så, långsamt, urlakas en rättsstat.

Därför är jag helt och hållet upptagen med juridiken.

Fredrik Thorslund

ledarskribent