Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ishak bakom två mål i segermatchen

Assyriskafostrade anfallaren Mikael Ishak var återigen med i hetluften under januariturnéns andra match mot Finland. Han ordnade straffen  till 1-0 och låg även bakom 2-0.

Debutanten Patrik Carlgren fick det svettigt direkt och reflexräddningen på en styrning hindrade nye förbundskaptenen Hasse Backe från en utmärkt start med Finland. Backe fick snarare en debut att glömma.En rejäl uppförsbacke som nyanställd.

Ändå var det inledningsvis inte alls den där farten och fläkten över det svenska spelet som kollegan Erik Hamrén ville se.

Men det tog sig efterhand.

Viktor Claesson vandrade en hel del från sin vänsterkant, i något av en fri roll. Det gjorde han alldeles rätt i. Kantspelet blev inte lika statiskt som mot Estland. Claessons positionsbyten ställde till det för finländarna och från ett centralt läge var han ytterst när att ge Sverige ledningen.

Ren träff med högern från 20 meter men bollen slog i ribbans underkant. Så nära var han sitt andra landslagsmål och sitt första sedan debuten på vinterturnén i Qatar 2012. Han borde kort senare ha serverats bollen av Mikael Ishak men Randers anfallare avslutade själv – misslyckat.

Men Claesson fick snabbt en chans till. Den här gången lyfte han utanför.

Tempot skruvades upp, Sverige tog över mer och mer. Den här sekvensen på högerkanten var riktigt vass: Marcus Rohdén till Ishak, pass snett inåt till Claesson som släppte direkt till Rohdén vars chipp slog i burgaveln.

Men målet kom till slut, på tilläggstid i första halvlek. Ishak revs ned. I samma veva som domaren blåste straff slog Emil Salomonsson in bollen. Han fick en chans till, på liggande boll. IFK Göteborgs straffskytt var hur säker som helst.

- Jag tycker det ser helt okej ut. Det är lite bättre än senast. Vi har en hel del anfall där vi är på väg igenom, sade IFK Göteborgsförsvararen till TV 4.

Salomonsson, som gjorde en stark halvlek som högerback, var en i raden av spelare som fick kliva av i halvtid. Anton Tinnerholm tog hans plats.

Övriga byten:

Pa Konate ut – Adam Lundqvist in.

Gustav Svensson ut – Sebastian Eriksson in.

Nicklas Bärkroth ut – Melker Hallberg in.

Gustav Engvall ut – Emir Kujovic in.

Det tog någon minut och så hade Hallberg, på lån till Hammarby från Udinese, rullat in sitt första landslagsmål, elegant framspelad av utmärkte Rohdén, elfsborgaren som verkligen visat att han är en man som fajtas om en plats i en ordinarie landslagstrupp. Även i det här målet var Miakel Ishak inblandad då det var han som spelade fram Rohdén.

Snart var det 3–0. Lundqvists passning letade sig in till allsvenske skyttekungen Kujovic som stötte in sitt efterlängtade första mål i landslaget efter de brända chanserna mot Estland i onsdags.

Med en halvtimma kvar kom nästa gruppbyte: IFK Norrköpings trio Christoffer Nyman (Ishak), Linus Wahlqvist (Sebastian Holmén) och Alexander Fransson (Claesson) samt Örebros Jacob Rinne (Carlgren) in. Nästan samtidigt tog omklädde Gustav Svensson farväl av de han kunde och begav sig till flygplatsen med vidare destination Kina och ett möjligt proffskontrakt med Guangzhou.

Ett lyckat slut för hans del på vinterturnén. Och för all del för landslaget. En betydligt starkare prestation än mot Estland med individuella insatser som gladde både Hamrén och OS-kaptenen Håkan Ericson.

Det var spelövertag och lägen för mer än 3–0.