Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

IS kidnappade Sabahs släkt – nu har tre personer släppts

Extremistgruppen IS har hållit flera av Sabah Elias släktingar fångna, vilket LT tidigare berättat om. I tisdags, efter sex månader, släpptes tre av dem.

Södertäljebon Sabah Elia har just sett bilder på de 22 assyrier som i tisdags släpptes av Islamiska staten, IS.

– Tre av dem tillhör min släkt, säger hon.

Det är under svåra förhållanden de har tvingats leva de här sex månaderna, berättar hon.

– De har hållits som slavar av IS, män och kvinnor har levt åtskilda. De har inte kunnat sköta sin hygien och de är fulla av löss. De har inte heller fått mat varje dag utan kanske bara varannan eller var tredje, berättar hon.

Den var den 23 februari i år som Islamiska staten, IS, förde bort över 200 personer i nordöstra Syrien. De tillfångatagna tillhör den kristna minoriteten i landet och fördes iväg från två byar till den IS-kontrollerade staden Shaddadeh.

– Skälet till kidnappningarna ska ha varit att våra byar försvarade sig mot IS. Och att vi är kristna, säger hon.

Enligt Sabah Elia kommer frisläppandet som ett resultat av hårt arbete av biskopen i Hasakeh. Det är också till Hasakeh som Sabah Elias släktingar nu har förts, berättar hon.

– Det är en större stad. Och anses säkrare. Mina släktingar bor nu hos en faster. Men vad händer sedan? De är gamla. Vad ska de leva av? De hade allt innan IS kom. Nu har de ingenting.

Enligt assyriska riksförbundet är det nu totalt 45 personer som har släppts av IS sedan februari.

– Enligt vår kyrka i Syrien är det fortfarande 187 människor som hålls fångna, varav många är små barn. Och ett 20-tal av de kidnappade är mina släktingar, säger Sabah Elia.