Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Irakier lämnar SD

En stor del av Sverigedemokraternas ­irakiska medlemmar lämnar partiet. De känner sig diskriminerade på grund av sin invandrarbakgrund. Mer än halva ­fullmäktigegruppen hoppar av.

Den här artikeln publicerades den 29 juni 2012.

Partiets fullmäktigegrupp består av fem ordinarie ledamöter. Tre av dem, Laith Chalabi, Hakan Dawd och Clara Shawi lämnar partiet men kommer förmodligen att behålla sina platser som partilösa eller värvas av andra partier.

Flera partier som känner till avhoppen i SD har haft kontakt med de avhoppade irakierna.

Nader Helawi hoppade av sina politiska uppdrag i kommunen i början av året. Då uppgav han att det blev för mycket jobb med alla uppdrag samtidigt som han hade ett heltidsjobb. Nu hoppar han av partiet av politiska skäl. Han, liksom de andra avhopparna, tycker att den irakiska gruppen diskrimineras.

– SD:s program säger att de är emot flyktingpolitiken men inte emot invandrare. Men det stämmer inte. De behandlar oss som inte har svenska namn som sämre medborgare. De ser oss inte som svenskar, säger Nader Helawi.

Irakier som velat ha utbildning eller utrustning som behövs i det politiska arbetet har nobbats samtidigt som svenskfödda medlemmar fått det stöd de önskat. Detta trots att partiavdelningen nyligen fick 1,4 miljoner kronor i partistöd för åren 2006–2010 efter en dom i Högsta förvaltningsdomstolen.

Nader Helawi har begärt ett möte om detta med den högsta politiska ledningen.

– Men partisekreteraren Björn Söder har svarat att han inte har tid att träffa oss. Han är helt ointresserad av våra synpunkter och därför lämnar jag partiet, säger Nader Helawi.

Han tycker också att partiet hetsar mot muslimer och att ledningen inte kan skilja på islam och islamism.

– Islam är en religion och det är varje människas rätt att få utöva sin religion. Islamism är när man gör politik av religionen och det är jag emot. Men den skillnaden förstår inte Jimmie Åkesson och de andra i ledningen, säger Nader Helawi.

Han och de andra irakierna – som är kristna – gick med i partiet mycket för att partiet sade sig vila på kristen grund.

– Men vi uppfattar inte partiet som kristet. De har dåliga kunskaper om vad kristendom är, säger Nader Helawi.

Han får medhåll från Laith Chalabi och Marwan Koro som är med Nader vid intervjun med LT.

Marwan Koro har till skillnad mot Laith Chabal ännu inte hoppat av.

– Men jag kommer att lämna partiet om de inte ändrar sin inställning till oss, säger Marwan Koro.

När detta diskuterades i SD Södertälje-Nykvarn fick irakierna visst stöd från fullmäktigeledamoten och kassören Annelie Svingdahl.

– Då straffades hon. Hon fick inte vara kassör längre, säger Marwan Koro.

Annelie Svingdahl vill inte kommentera detta. Hon medger dock att hon varit kassör men inte längre är detta. Däremot tänker hon inte lämna partiet.

Läs mer i fredagens papperstidning.