Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Investera smart i bredband

Jag tycker man ska börja med att definiera begreppet bredband.

Någon sådan definition görs inte i debattinlägget ”Svik inte landsbygden” (LT, 10 augusti).I stället är det underförstått i inlägget från Terese Bengard och Jan Scherman, att ”bredband” är likställt med Internet via fiberkabel. Det är helt fel!

Bredband kan lika väl levereras över befintligt koppartrådsnät (där det fortfarande fungerar), eller via radionät, typ 3G, 4G och 5G.

Där jag just nu sitter i en stuga i västra Norrland i en by med 20 invånare finns 4G med nog kapacitet för alla tjänster som kan behövas för ett företag, inklusive streamad tv.

Samma gäller i min glesbygdskommun Nykvarn där jag har min bostad.

I Nykvarns tätort har kommunen gett ett företag ensamrätt till gator och torg för anslutning av fiber till hemmet, med svinaktiga priser till följd.

Att bygga fiber i glesbygd måste vara höjden av kapitalförstöring om det inte sker i samband med andra infrastruktursatsningar som gång- och cykelvägar eller vatten och avloppsnät etcetera.

Det är sällan som den typen av infrastruktur går att samordna i dagens läge på grund av alla olika intressenter.

vd, CCS i Flyn AB

Thomas Sjödin

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel