Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inventera flerbostadshusens brandfarliga fasader

Efter branden i Grenfell tower i London, då 71 personer miste livet, har ett omfattande program genomförts i England för att identifiera farliga fasadkonstruktioner. Hela 300 fall har påträffats och arbeten har påbörjats för att byta ut befintliga fasadmaterial.

I USA pågår likartade program. Det enda initiativ som tagits i Sverige är en mindre anonym enkätundersökning, som visar att det finns minst fyra riskkonstruktioner i landet.

Det räcker inte att reglera byggprocessen så att det blir svårare att bygga fel i framtiden – vi behöver även ta hand om de riskkonstruktioner som redan finns.

Mörkertalet är dock enormt. I Stockholms län bor exempelvis 59 procent av befolkningen i flerbostadshus, och ingen vet hur många av husen som har brandfarliga konstruktioner.

Det räcker inte att reglera byggprocessen så att det blir svårare att bygga fel i framtiden – vi behöver även ta hand om de riskkonstruktioner som redan finns. Med tanke på kostnaderna är det naivt att tro att byggherrar eller fastighetsägare rättar till problemen på eget initiativ. Därför bör det vara självklart för kommunerna att inventera fasaderna på höga och komplexa byggnader, och att rikta vitesförelägganden mot de riskkonstruktioner som identifieras.

Sedan tidigare finns goda exempel på tillsyn av bristfälliga konstruktioner. Inom räddningstjänsten var det länge känt att radhus från 60- och 70-talet hade ett bristfälligt brandskydd. För några år sedan inventerade därför Uppsala brandförsvar kommunens radhusbestånd och riktade förelägganden mot de ägare vars byggnader hade de allvarligaste bristerna. Vissa förelägganden överklagades ända till kammarrätten, men räddningstjänsten fick bifall i samtliga instanser. Åtgärderna kan därför anses vara prejudicerande.

Många kommuner har följt exemplet och riktat förelägganden mot radhus där brandskyddet brister. Nu bör ett liknande arbete initieras för att identifiera farliga fasadkonstruktioner. För byggnader som uppförts de senaste tio åren är tillsynen främst ett uppdrag för kommunens byggnadsnämnd med stöd av Plan- och bygglagen, medan det för äldre byggnader är räddningstjänsten som gör tillsynen med stöd av Lagen om skydd mot olyckor.

Länets kommuner behöver omprioritera sitt tillsynsarbete och inventera var farliga fasadkonstruktioner finns. Vem som drabbas av kostnaderna är sekundärt – det viktiga är att en Grenfell tower-katastrof inte inträffar i Sverige.

Mikael Forsberg

verksamhetsledare Brandskyddsföreningen Stockholm

Anders Bergqvist

generalsekreterare Brandskyddsföreningen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel