Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Intresset för Södertäljes betesmark är svagt

24 hektar parkyta har Södertälje upplåtit till bönder som lider av sommarhettan. Intresset för gräset har däremot varit svalt.

Anmäl text- och faktafel

Samtidigt som Södertälje kommun ber djurägarna ta hem sitt boskap från kommunens betesmarker eftersom det finns för lite bete kvar, kommer rapporter om att få djurägare nyttjar kommunens betesmark.

– Det har varit tunt med intresseanmälningar, men vi står till förfogande. Det växer dock inte så mycket på grund av torkan, säger Helene Andersson, pressekreterare på Södertälje kommun, till SVT.

Jeanette Hansen Widén, hästbonde på Hölö, är en av de alla bönder i Sverige som drabbats av hettan. Hon menar att erbjudandet inte känns aktuellt för henne.

– Då ska man ta sig ut till fälten med maskiner som inte får plats i stan. De är ju nästan för stora ens för ett litet fält. Att sedan ta höet därifrån känns logistiskt jättesvårt. Kommunerna gör det säkert med god vilja, men det blir svårt att ta dessa stora dyra maskiner från landet in till stan, säger hon till SVT.

Då hon kände att det chanserna för regna var små valde hon att istället köpa hem foder från Tyskland.

– Nu har vi mat till hästarna till vintern. Det var dock fyra gånger så dyrt som vanligt foder.