Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Internationella kvinnodagen 2018 är #metoo

Nu uppmärksammar vi kvinnors grundläggande rättigheter runt om i världen. Detta i en tid då dessa frågor är mer aktuella än någonsin tack vare #metoo-rörelsen.

Kraften i #metoo-uppropen är omvälvande och beskrivs som det viktigaste som hänt kvinnorättsrörelsen sedan rösträtten. Rörelsen är global, efterlängtad och bygger på en stark solidaritet kvinnor emellan.

Orättvisorna har pågått alldeles för länge och nu måste vi kraftfullt agera för att bryta destruktiva, patriarkala föreställningar och skapa nya jämställda normer. En jämställd värld kommer aldrig att vara möjlig så länge den sexuella integriteten hos hälften av befolkningen inte är fredad. Vi får inte svika de modiga kvinnor som äntligen öppnat sina munnar och berättat om både nya och gamla övergrepp. Nu är tiden för att äntligen skapa rättvisa!

Vårt samhälle bygger på strukturer som gör att kvinnor slits ut på arbetsmarknaden, tvingas ta det största ansvaret i hemmet och bedömer sig själva hårdare än vad män gör.

2014 fick Sverige världens första feministiska regering som under den här mandatperioden bland annat resulterat i instiftandet av en Jämställdhetsmyndighet och förslag på en samtyckeslagstiftning, något som Miljöpartiet har arbetat för under två mandatperioder.

Mycket har gjorts men samtidigt kvarstår ett gediget arbete. Vårt samhälle bygger på strukturer som gör att kvinnor slits ut på arbetsmarknaden, tvingas ta det största ansvaret i hemmet och bedömer sig själva hårdare än vad män gör.

I en sådan maktordning med strukturella problem duger det inte att söka individuella lösningar. Miljöpartiet kommer därför envist att fortsätta driva det feministiska arbetet framåt. Vi är övertygande om att en politik för jämställdhet är en politik för ett hållbart och välmående samhälle.

Ewa Lofvar Gerdsdotter (MP)

kommunalråd

Mats Pertoft (MP)

riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel