Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Intern SD-strid efter kvittogranskning

SD:s nya ledare i stadshuset, Beata Kuniewicz, har helt tappat förtroendet för sin företrädare Tommy Blomqvist: –Jag ger mig inte om de vill bråka!

LT:s ledarskribent Tomas Karlssons granskning av fullmäktigeledamoten Tommy Blomqvists (SD) hantering av kvitton och ersättningar fick fart på hans efterträdare Beata Kuniewicz.

– Jag hoppas på hjälp från partiet centralt. Jag ska ta fram alla papper och kvitton och visa dem. För att övertyga honom själv om att hoppa av sina uppdrag går inte.

– Nej, det är snarare tvärtom. Då jag antytt att jag funderade på att hoppa av vissa nämnduppdrag (arbetslivsnämnden och Enhörna kommundelsnämnd) har fel person visat intresse att ta över. Men jag kommer inte lämna förrän jag hittat en duglig ersättare.

Tommy Blomqvist (som bland annat anklagats för att inte bo i rätt kommun) blev SD:s gruppledare förra hösten (efter en intern omröstning). Han innehade ett tag femton kommunala förtroendeuppdrag, men hoppade sedan av som gruppledare (av hälsoskäl), samt några uppdrag till (efter påtryckningar).

– Alla inser ju vad debatten i fullmäktige handlade om. Och jag skäms över att vi har fuskare i leden. Jag ska göra vad jag kan, men jag har nog bara stöd av hälften partigruppen.

Fortsättning lär följa.

Godner vill ha en mer nitisk förvaltning

Stickprov. Och en mer nitisk förvaltning. Det är vad kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S) ser som lösning för att komma åt trixande förtroendevalda.

På fullmäktige var frågan om att godkänna nya regler för partistöd uppe till behandling. Och utan att SD (eller Blomqvist) nämndes vid namn handlade diskussionerna om hur kommunen, utan att gå utanför lagen, ska kunna kontrollera partier, och enskilda förtroendevalda bättre.

– Jag kommer att se till att det blir fler stickprov och ger härmed en signal till förvaltningen att vara mer nitisk. Resersättningar och förlorad arbetsinkomst går att kontrollera bättre, folk ska inte kunna fuska till sig skattemedel.

I det förtydligande av partistödet som nu togs av fullmäktige står det att partierna är ansvariga för att göra en rapport om hur pengarna använts, och att en granskare utses. Men det står inget om repressalier.