Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Integrering är inte något hokus pokus

Vad är integrationspolitik? Integrationspolitik är inget hokus pokus. Har ingen magisk formel. Det handlar helt enkelt om en integrering av bestämda ingående politikområden.

Integrering är ett centralt begrepp inom matematiken. Det sammanfattas i kunskapen om integraler och integralkalkyler. Det illustreras geometriskt, som arean respektive volymen under grafen med avseende på definitionsområdet.

Detta kan direkt översättas på den politiska integrationen. Vad är definitionsområdet? För att bestämma detta är omvärldsanalysen avgörande. Gränserna för området är statlig och kommunal politik för utlandsfödda och nyligen anlända invandrare. Sedan ska gränserna, likt matematiken, ”skivas” i dess beståndsdelar eller specifika politikfack.

Här utkristalliserar sig jobben, skola och undervisning, bostäder, välfärden, infrastruktur, väg och järnväg samt rättsväsende.

Politiken måste innehålla visionära och långsiktiga mål för hela definitionsområdet. Det duger inte att ha mål för ett eller två politikfack. Integration handlar om samtliga mål eller visioner. Alla ska integreras till en enhet som bildar integrationspolitiken.

Flyktingkrisen har gjort att antalet personer som sökt asyl i Sverige är på historiskt mycket höga nivåer. Under 2015 har drygt 160 000 personer ansökt om asyl i Sverige, vilket är en fördubbling mot året innan. Antalet ensamkommande barn har ökat drastiskt. Merparten kommer från Syrien, Eritrea, Afghanistan och Somalia.

Sverige kommer de närmaste åren att ha en avsevärd arbetsbörda för att administrera integrationen i samhället. Det kommer att kräva en förnyelse av S-regeringen för att innesluta detta politikområde på ett funktionellt sätt.

Beroende på omvärldsanalysen är det bra att Stefan Löfven (S) utsett Ylva Johansson (S) till en integrationsminister och att organisationsplanen för nuvarande ministrars ansvarsområden förändras med hänsyn härtill.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel