Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Integrationen kräver stordåd av ännu okänt slag

Om vi över huvud taget ska ro i hamn dagens integration krävs stordåd av ett slag vi ännu inte känner till. Vad som ska till är ett mirakel, mer som ett socialt underverk i samspel mellan civilsamhälle och myndigheter.

Det saknas bostäder, det saknas arbeten, det saknas en fura som heter våga ta kulturkonflikter. Det saknas strategi, hur vi får den framförvarande jätteintegrationen att bli acceptabel. Kort sagt, vi famlar – just nu – i blindo.

Änglakören som för länge dominerat samhällsdebatten har kroniskt förestått en verklighetsflykt där de negligerar överfyllda förortslägenheter, proppfulla förläggningar, kulturkonflikter (som kroniskt sopas under mattan). Bristen på kontakt mellan samhället och de nyanlända bortser man gladeligen ifrån bara man får förkunna och må moraliskt bra.

Utifrån en klassanalys kan man enkelt konstatera att de som högljutt talar om öppna gränser är också mestadels de som har så bra inkomster att de inte behöver räkna på sina pengar. För prekariatet, för underklassen, är situationen diametralt väsensskild. Och de röstar därefter.

Vi ska givetvis ta emot flyktingar, det är en moralisk självklarhet, men vi kan inte ta emot fler än vi kan hantera anständigt, värdigt och humant. Fritt fall mot slum och kåkstäder må stå för de nyliberala cynikerna.

Salim Tammi (tidningen Arena) skriver ”det fanns ingen diskussion om att utveckla systemen för mottagandet, inget utrymme för civilsamhället att berätta vad det kunde bidra med och framför allt vad svenskarna ville bidra med ... för att göra mottagandet effektivare och större. Vi slutade tala om moral och solidaritet”. Och för de 100 000-tals som flytt hit via dramatiska strapatser är det förstås en bisarr tragisk kalldusch när de nu efterhand får vetskap om att den öppna gränsen blivit stängd, allt de offrat är därmed bortkastat. Inklusive dem som dött, inklusive dem som sålt allt i tron att Sverige välkomnar dem. Signalen om grönt till Sverige kan enkelt härledas till Fredrik Reinfeldt och Miljöpartiet, plus vår änglakör plus Socialdemokratin plus Centerpartiet.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel