Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valfriheten är en chimär

Annons
Skribenten ifrågasätter möjligheten till valfrihet i välfärden. Foto: Janerik Henriksson

Läser Johan Örjes ledare och tänker, håll i honom han svamlar.

Örjes går på om valfrihet och att fina enskilda människor vill starta egna små företag när de tröttnat på sin kommunala anställning.

Den möjligheten är långt ifrån en verklighet för de flesta i landet. Till att börja med finns det sällan alternativ i välfärden på mindre orter. Det finns ett äldreboende, en grundskola, ett gymnasium – oftast är dessa redan uppköpta av de riskkapitalbolag som i dag dammsugit marknaden och har monopol. Carema, Academedia med flera

Att flytta personer som har olika demenssjukdomar är mycket känsligt. De klarar inte förändringar och bör inte flyttas hit och dit eftersom det förvärrar deras tillstånd. Att byta skola är också lättare sagt än gjort. En skola består inte bara av ett kunskapsstoff som kan intas var som helst. En skola utgör också stora delar av en ung persons sociala nätverk. Många föräldrar finner också stöd och trygghet där. Att instrumentellt bara flytta sitt barn som en möbel låter sig inte göras hur som helst.

Örjes målar upp en bild av ett smörgåsbord av välfärdstjänster där vi svenskar skuttar runt med glada hoppsasteg och förser oss med lite äldreomsorg här och lite utbildning där. Som att man kan smaka en tugga, ångra sig och sedan gå till en annan välfärdstjänst och prova.

En gymnasieelev som inte tycker att den fått den utbildning den köpt för sin skolpeng kan svårligen få den tillbaka

Välfärdstjänster går inte heller att reklamera. En gymnasieelev som inte tycker att den fått den utbildning den köpt för sin skolpeng kan svårligen få den tillbaka, eller få en ny. Det går inte heller att rekonstruera den i efterhand och få syn på var den brustit.

Välfärd bygger på rättigheter och ska skapa grundläggande trygghet för alla medborgare i samhället. Att bedriva välfärd i företag innebär varken en risk eller kräver kapital. Skattepengarna droppar in kontinuerligt och ger vinst vare sig företaget levererar kvalitet eller inte.

Konkurrensprocessen är satt ur spel på denna marknad. Kvaliteten är alltför svårfångad och att återlämna ”varan” eller få en ny är inte möjligt.

Valmöjligheterna är inte heller rättvisa om man tittar i hela landet. Valfrihetsargument är en chimär.

Christine Falk

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons