Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lägg vänthallen i det gamla stationshuset

Annons
Skissen visar den kommande vänthallen vid pendeltågsstationen Södertälje centrum. Visualisering: Marge Arkitekter

Med fasa ser jag på den otroligt fula nybyggnad som ska uppföras vid tågstationen här i Södertälje. En väntsal för oss som ska färdas vidare.

Anmäl text- och faktafel

Den ser dock mer ut som en karg spretig insekt till skillnad från den äldre klassiska stationsbyggnaden där det finns en vänthall idag.

Ja kära ni, den finns. Visserligen idag utklädd som en nedpressad kommersiell pressbyråkiosk och så ett naggande litet kaffehus. Inget fel med dessa två, men den gamla genuina väntsalen finns där inne. I det gamla stationshuset. På riktigt. Helt verklig. Funktionell. Andas riktigt gammalmodig väntsalskultur som kan värma väldigt många, eller skydda mot allehanda usla väderlekar.

Den behöver förstås rustas upp, fräschas i ordning. In med en radda bänkar, se till att det är rent och snyggt. Putsa fram rutorna, ställ några pampiga blommor utmed väggarna. Bilder, Konst, Trafikinformation därtill. Ett vaktbolag behövs förstås som regelbundet patrullerar.

Varför inte i stället flytta ut Pressbyrån? De har befunnit sig på utsidan förr och kan göra det också nu. Kulturbärande gamla väntsalar är i hög grad levande och väggarna och miljön ska tala till oss.

Och det ska vara rent, snyggt och människovärdigt. Inte något nytt insektsliknande supermodernt påfund.

Anders Hammarlind

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons