Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vill Jonas Sjöstedt ha en M-ledd regering med stöd av SD?

Jag läser i Expressen den 11 januari att Vänsterpartiet förbereder sig för ett nyval och planerar att fälla regeringen om januariavtalets planer blir verklighet.

”Vill regeringen ha ett nyval om marknadshyror och anställningstrygghet, då får dom det. Jag kommer att tvinga fram ett nyval vad gäller arbetsrätten”, säger Sjöstedt till tidningen.

Hur tänker Jonas Sjöstedt? Vänsterpartiet kan inte tvinga fram ett nyval. Det är endast Stefan Löfven (S) i egenskap av statsminister, som har den exklusiva rätten att utlysa ett extraval. Dessutom är det osannolikt att Löfven i dagsläget skulle vidtaga den åtgärden. Enligt opinionsmätningar tycks ytterkantspartierna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet, gynnas av ett extraval.

Kakburken får åter öppnas och nytt kaffe får bryggas. Talmansrundorna upprepas.

Löfven skulle i stället hemställa hos talmannen att bli entledigad som statsminister, alltså avgå. Kakburken får åter öppnas och nytt kaffe får bryggas. Talmansrundorna upprepas. Och i bästa fall har vi en ny regering innan februari månads utgång.

Talmannen kommer säkerligen att uppdra åt största oppositionspartiet, Ulf Kristersson (M), att sondera för ny regering. Det är detta alternativ som Sjöstedt har att ta ställning till. Vid riksdagsvoteringen kan V tillsammans med SD och KD rösta för Kristersson som ny statsminister. Är det detta scenario Sjöstedt har i kikaren att släppa fram en M-ledd regering som stöder sig på SD?

Jag tror att möjligheten för Stefan Löfven att bli återvald som statsminister är relativt god.

Arnold

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare