Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vilken nytta har vi Södertäljebor av kanalen?

Jag bor i Södertälje. I centrum, nära kanalen. Jag rör mig centralt som löpare och cyklist. Frågan jag har är: Vilka konkreta fördelar får vi Södertäljebor av en kanal som är en tung sjötrafikkorridor? Får vi betalt för varje tungt fartyg som passerar genom kanalen, och i så fall hur mycket? Hur kompenseras staden för de skador som dessa båtar orsakar på vår natur, vår hälsa och vår frid?

Anmäl text- och faktafel

Denna tunga båttrafik ger utan tvekan betydande miljöskador. Södertäljebor lider av en enorm belastning av buller, luft- och vattenföroreningar samt en negativ påverkan på fisk- och fågelliv.

Vibrationerna från de stora bulktransporterna är störande. Husmurar längs kanalen skakar när de stora handelsfartygen passerar. Detta sker inte bara under dagen, utan kan förekomma flera gånger på natten också. För att inte tala om den stress som dessa dundrande fartyg utsätter naturen för. Bullernivån för dessa fartyg verkar vara helt oreglerad.

Ett fartyg lämnar efter sig stora moln av dieselavgaser som förpestar hela området kring kanalen.

Trots de åtgärder och kontroller som beskrivs i styrdokumentet ”Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om åtgärder mot förorening från fartyg” är utsläppströsklarna antingen mycket låga eller utan kontroll (enligt vad jag upplevt som bosatt vid kanalen).

Ett fartyg lämnar efter sig stora moln av dieselavgaser som förpestar hela området kring kanalen. Enligt newsatlas.com innehåller det lågklassiga bränslet som används av världens 90 000 lastfartyg upp till 2 000 gånger mer svavel än det dieselbränsle som används i bilar. Det utsätter oss Södertäljebor i hela kanalområdet för en potentiell hälsofara. Denna koppling mellan luftförorening och hälsa stärks i studie efter studie och tyder på att kanalen är ett problem för Södertälje.

Varför ska sådana skador passivt tolereras?

Granne med kanalen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare