Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vi behöver trygghet i tider som dessa

För ett par dagar sedan läste jag om skrämmande följder av coronaepidemin och covid-19 – att elförsörjning och telekommunikation kunde klappa ihop. Vi kunde drabbas av en total mörkläggning.

Varför? Personalbrist i verksamheterna och svårigheter att få fram material som behövs bytas ut.

Anledning till det? Självklart – personalen var sjuk eller satt i karantän. Mycket materiel tillverkas och köps från Kina, men hela världen är drabbad.

Är detta bara skrämskott, eller? Hur som helst – det fick mig att fundera. Min fråga är: om man är införstådd med det här, agerar man nu kraftigt för att öka beredskapen och ordna till en logistik som är anpassad till det katastrofläge som kanske väntar?

Eller nöjer man sig med att känna till problemen som kanske aldrig kommer att bli verklighet, och beslutar sig för att vänta och se, för att det finns viktigare och större frågor att lösa i dag – akuta saker.

Regeringen och politiker från samtliga partier måste gemensamt samordna för att rädda det land, som alla säger sig älska

I grunden är det politikerna som måste sätta ner foten, regeringen och politiker från samtliga partier måste gemensamt samordna för att rädda det land, som alla säger sig älska, för att undvika att elförsörjning, telefon, media, internet och annat vi är vana vid i dagens Sverige fortfarande fungerar och som krävs för att vi, befolkningen, ska få den information som sänds ut och känna oss trygga.

Trygghet är nämligen ordet, vi kan stå ut med mycket, men bara om vi vet att saker sker för att säkra tryggheten.

Mina föräldrar sa ofta: ”Det här skulle aldrig ha hänt på Erlanders tid!”. Mina mor- och farföräldrar sa: ”Det skulle aldrig ha hänt på Per-Albins tid!”

Varför blev Tage Erlander och Per Albin Hansson folkkära nationalhelgon? Jo, de gav Sveriges befolkning trygghet. Alla – många – förstod sig inte på politik, brydde sig om demokrati, skatteplanering och utlandsrelationer. Visst det fanns fattiga och arbetslösa, men de flesta jobbade och slet, fick sin lön och det var bra med det. Visst – det var ransoneringar och motböcker – men det kunde man leva med. Man visste att det fanns duktigt folk som hade koll på att landet fungerade.

Medborgarna kände sig trygga – trots eländet som drabbade oss ibland. Trygghet får hjulen att gå runt och landet att fungera – för att använda en klyscha som borde bli lösenordet och en slogan för politikerna i dag.

Kjell Carlsson

69-årig medborgare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare