Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vegonorm i offentlig verksamhet mot övergödning av Östersjön

Den härliga solen, värmen och lättade restriktioner fyller stränderna i Södertälje med lyckliga badälskare. Men det varma vädret har dessvärre också gynnat allvarlig algblomning i Östersjön, vars grundorsak är övergödning. Kommunpolitikerna bör nu ta sitt ansvar genom att servera Östersjövänlig mat i offentlig måltidsverksamhet.

Östersjön mår oerhört illa och SMHI rapporterar om utbredd algblomning. Det orsakar syrebrist och bottendöd som svårt plågar vårt unika och vackra innanhav.

Jordbruket, framförallt djurhållningen, är huvudskurken genom att läcka ut enorma mängder fosfor och kväve från gödsel i Östersjön. Köttfabrikerna pumpar dessutom ut ofattbart mycket växthusgaser som eldar på uppvärmningen av klimatet: metangas från rapande kor, lustgas från gödselhögar och koldioxid från skövlad skog, exempelvis i Amazonas, som trängts undan av foderodlingar och betesmarker.

Östersjön är tyvärr idag ett av världens mest förorenade hav. Algblomning slukar snabbt vattnets syre i processen när döda alger sjunker till botten och bryts ner. Situationen är akut. Östersjöns döda bottnar motsvarar en yta en och en halv gång större än hela Danmark. Östersjövänlig mat är växtbaserad. Vegonorm bör därför redan till hösten bli obligatorisk i all offentlig verksamhet i Södertälje.

Jonas Norberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare