Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Varför låter vi pengar ha sådan dragningskraft i våra liv?

Med pengars inneboende kraft tycks det finnas en benägenhet till att göra skumma affärer, för att somliga vill manipulera och bedra. I dessa affärer lockas ofta svaga människor så att de blir av med sina egna sparmedel.

Anmäl text- och faktafel

Vanliga företeelser som förekommer är hot, stöld, röveri, utpressning för att lura till sig slantarna, ibland med våld men också med lögner. Människor kan dessutom bli uppringda och luras till bindande avtal som de inte förstår att de gjort. När någon svarat ja på en fråga mixtrar någon med ett inspelat samtal som bevisar att ett ingåtts.

De bakomliggande brukar oftast utge sig för att vara tv- och telefonbolag som sedan skickar en inkassobyrå när de inte får betalt. Lurendrejerierna bara fortsätter till följd av att många betalar.

När pengarna får stå främst på en lista – före all moral och etik – finns bara vilja, tro och hopp kvar när de utsatta försöker överleva.

Det är ett stort självbedrägeri att tro att det viktigaste i livet är att bli rik på pengar.

Vilka dragningskrafter finns det då som borde stå först på listan? Främst borde där stå att sköta hälsan, men också ärlighet och kamratskap. Dessa är förutsättningar för att inte låta sig luras genom andras fräck- och dumheter.

Det är ett stort självbedrägeri att tro att det viktigaste i livet är att bli rik på pengar. Självklart måste vi kunna betala vardagliga räkningar för bland annat hyror och mat, men för detta behövs inte oändliga summor.

Många egenskaper är dessutom gratis om vi inte förstör dem. Luften vi andas, vattnet som dricks och den natur som vi kan ströva fritt i och miljön som vi vistas i.

Alla egenskaper som inte kostar borde vara viktigare än att jaga statusprylar. Nämnas kan också att kapitalet alltid sökt sig till småsparares pengar för att suga åt sig dem.

Vi har i dag ett godtyckligt skattesystem där en del får igenom sina skatteavdrag, men inte andra. Vi har dessutom ett godtyckligt bidragssystem där en del får igenom sina bidrag, men inte andra.

Om alla betalar sin skatt och inte fuskar med deklarationen kan de som behöver hjälp få det. Pengarna ska inte gå till dem som redan har.

Allt handlar i grunden om rättvisa. Därför borde väl alla politiska partier kunna skriva under. Eller ska vi i stället skriva under parollen, den enes bröd är den andres död, i vårt svenska samhälle?

I sådant fall kan vi räkna med fortsatta bedrägerier.

Bedrägerier har varat länge men ärlighet varar längst

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare