Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Undersök våra resvanor – för klimatets skull

Vid Östertälje station planeras för 500 nya bostäder på vardera sidan om järnvägen. Man kan förmoda (och hoppas) att närheten till pendeltågsstationen innebär att det inte behövs så många p-platser vid bostäderna – och att biltrafiken kan minimeras.

Frågan är dock vad som ska hända med infartsparkeringen, som är så populär att den snabbt fylls varje vardagsmorgon och gör att smågatorna runt omkring belamras med parkerade bilar. Enligt Håkan Buller (Sveriges television, 11 november) kan det bli aktuellt att ”bygga på höjden”, vilket väl då innebär parkeringshus.

Det är positivt att många använder pendeln och låter bilen stå i Östertälje, men är det den mest optimala lösningen? Och vad kommer att hända i Östertälje under byggtiden, och senare med så många nya bostäder? Trafik- och parkeringsinfarkt. För att klara klimatmålen måste vi minska biltrafiken.

Har kommunen undersökt vad som behövs för att pendlarparkerarna ska ta bussen till pendeln i stället? Resvaneundersökning (var jag bor, var jag arbetar/studerar, vilka tider jag pendlar, vilken kollektivtrafik som skulle få mig att undvika parkering i Östertälje och så vidare)?

Kan kommunen påverka SL att, baserat på en sådan undersökning, utöka direktbusstrafik till Östertälje från olika stadsdelar, åtminstone som ett test medan pendlarparkeringen är avstängd under byggtiden?

Eller kan bussar som redan trafikerar Östertälje få utökad turlista?

Ta chansen att skapa ett nytt resebeteende och minska biltrafiken!

Klimatvän

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare