Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Trevligt med konst i vardagen

1982 hittade en man i Philadelphia underliga figurer av industriell ståltråd virad runt saker som skruvar och andra mekaniska eller elektriska delar. Vissa av figurerna liknar människor eller kroppsdelar och andra ser ut som något från en mekanikers mardröm. Den ännu i dag okända artisten fick namnet ”The Philadelphia Wireman”. Om de 1 200 stycken olika figurer är verket av en kreativ person med gott om tid till hands eller en monoman är oviktigt. Verket är oerhört kraftfullt och inspirerande!

Vid Enhörnaleden, efter infarten till Nya Malmsjöbadet, finns en mystisk varelse som beskyddar Enhörna lite som en grindvakt, eller så går ryktet i alla fall. det som faktiskt sår där är en uppvänd trädrot, en handske, någon typ av kratta och några ljus. Men när man åker förbi så ser det ut som en varelse från någon sedan länge bortglömd vandrarsägen.

Därför vill jag uppmana alla med kreativ blick och coola idéer: ut på gatorna, till skogs! Börja skapa!

Vad har dessa två gemensamt? Båda är spontan konst, alltså konst som inte beställdes, utan bara gjordes av lust till skapandet. Och båda konstnärerna är okända personer som gjorde det utan att bry sig om kändisskapet. Dessutom ger de båda konstverken att platsen där de finns får mer karaktär. Inte för att säga att industristaden Södertälje saknar karaktär, men skulle inte den vardagliga resan vara trevligare med lite mer gatu- och naturkonst? Jag tycker att det skulle vara det. Därför vill jag uppmana alla med kreativ blick och coola idéer: ut på gatorna, till skogs! Börja skapa!

Var någonstans är upp till konstnären. Kommunen ska inte sätta upp områden där konstverken ska placeras, för då är konsten inte längre spontan, utan beställd. Det är viktigt att folk får uttrycka sig där de vill när de vill, så lusten och chansen att uttrycka sig inte går förlorad. Naturligtvis alltid under förutsättningen att ingen gör olaga intrång, eller skadar egendom eller natur.

Orlando Morris

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare