Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Tänk om när det gäller cyklister

Svar till Trafikvett bakom styret, tack (LT, 11 mars). Du är inte ensam om din skräck. Det är väldigt många som är livrädda för cyklister i Södertälje.

Den främsta orsaken till oron är Södertälje kommuns okunskap – man ser inte cykel som ett separat trafikslag. Cykling är för kommunens trafikplanerare fortfarande någon form av lek och som görs i låga hastigheter. Så ser tyvärr inte verkligheten ut. Cykel är ett snabbt, effektivt och miljövänligt transportmedel med hastigheter på upp till 40 kilometer i timmen. Att blanda cyklister med gående som nu görs på kombinerade gång- och cykelbanor i Södertälje är att be om olyckor och framkallar den typ av rädsla du nu uttrycker.

Gående och cyklister ska hållas separerade i trafiken och där de gående ska få ha sina gångbanor ifred. Cyklar hör mer hemma bland bilar som kör i 30-40 kilometer i timmen än bland gående i fem.

För att få igång cyklingen i Södertälje och minska oron bland gående bör dagens gång- och cykelbanor skrotas helt. Låt de cyklande ta plats i körbanan i stället för att skrämma gående på gc-banor. Måla ett cykelfält i kanten på körbanan för att uppmärksamma övrig trafik att de ska samsas om körbanan.

Genom att det räcker med målning och en smalare trottoar är metoden betydligt billigare än att anlägga en gång- och cykelbana. Cyklister får även en rakare väg i korsningar och slipper krångliga omvägar. I körbanan blir dessutom vägunderhållet för cyklister betydligt bättre än den eftersatta snöröjning och grussopning som i dag är på cykelbanorna.

Anders Jansson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare