Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Tala klarspråk i pandemins tid

 
Hotell på Torekällberget
Visa alla artiklar

Det skrivs, talas och debatteras, så gott det går i pandemins tid, om ett nytt hotellbygge på Torekällberget. Det är sannerligen inte lätt att samla människor för att samspråka om detta i denna tid. Långt avstånd krävs emellan högst åtta personer. Detta är korrekt och följer Folkhälsomyndighetenss riktlinjer. I nuläget är därför det skrivna ordet av mycket stor betydelse.

Friluftsmuseet på Torekällberget invigdes 1929 och visar hur man levde i Södertälje och östra Sörmland på 1800-talet. Det överlämnades i sin dåvarande helhet som gåva till staden från Kulturhistoriska föreningen 1963. Friluftsmuseet är av riksintresse.

Enligt uppgift år 2004 styckades tomten för det dåvarande värdshuset av från kommunens mark, såldes vidare och blev en egen fastighet. Vad hade kommunens revisorer för synpunkter på försäljning av tomten år 2004? I vilken nämnd togs beslutet om försäljningen och hur gick det till då?

Värdshuset totalförstördes i en stor brand sommaren år 2016. Kort därefter meddelade kommunen att ett byte av fastighetsägare hade ägt rum. Detta kom som en stor överraskning för många invånare.

Är samtliga partier i den nya majoriteten av den åsikten att hotellbygget ska genomföras?

Det var mycket svårt år 2016 att förstå eller få en inblick i vad som hade ägt rum. Fyra år senare står kommunen och dess invånare inför ett nytt vägskäl. Det ställs många frågor och tilliten till den lokala demokratin naggas i kanten. Nu har ridån gått upp och flera svar saknas.

Ibland är självkritiken ett redskap för att bygga förtroende på nytt. Är samtliga partier i den nya majoriteten av den åsikten att hotellbygget ska genomföras? Det är av vikt att den politiska majoriteten lär sig av misstag och felbedömningar.

Det behöver talas klarspråk i frågan för att det förhoppningsvis kunna ge ett bättre resultat.

John Trapp

fortfarande en av Torekällbergets vänner

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare